Hoogheemraadschap van Rijnland


Valkenburg

Rijnland gaat bagger verwerken op Valkenburg

Het Hoogheemraadschap van Rijnland heeft overeenstemming bereikt met de regionale directie Domeinen West over de huur van een stuk grond op voormalig vliegkamp Valkenburg voor de aanleg van een baggerverwerkingslocatie. De bagger die Rijnland hier gaat verwerken is afkomstig uit het Oegstgeester kanaal, de Rijn tussen Leiden en Katwijk en het Korte Vlietkanaal. Het gaat hier om een tijdelijke activiteit. Eind 2010 is de verwerkingsinstallatie weer ontmanteld, om plaats te maken voor toekomstige ontwikkelingen. Op dinsdag 30 oktober 2007 houdt het hoogheemraadschap van Rijnland hierover voor direct omwonenden en belangstellenden een inloopavond.

Baggerverwerking

In de baggerverwerkingslocatie wordt licht tot matig vervuilde bagger verwerkt. De lichte bagger wordt in bekkens gerijpt tot grond. De matig vervuilde bagger wordt gescheiden in schoon zand en vervuild restslib. De grond en het zand zijn herbruikbaar bij de toekomstige inrichting van het terrein, het vervuilde restslib wordt afgevoerd. De locatie is gepland tussen de lange landingsbaan en het bunkerbos/helofytenveld. Om de baggerverwerkingslocatie aan te leggen is onder andere een milieuvergunning vereist. De concept-beschikking op deze aanvraag ligt vanaf 23 oktober gedurende zes weken ter inzage in het gemeentehuis van Katwijk.

Duurzaamheid

De bagger, ongeveer 480.000 m3, is afkomstig uit het Oegstgeester kanaal, de Rijn tussen Leiden en Katwijk en het Korte Vlietkanaal. Baggeren is nodig om de afvoer van overtollig water naar het boezemgemaal Katwijk veilig te stellen. Voor de matig vervuilde bagger is het uitgangspunt van Rijnland, dat het in de regio wordt verwerkt en dan liefst op zo'n manier dat hergebruik mogelijk is. Dit sluit aan bij het nationale beleid om duurzaam met onze omgeving om te gaan.

Openbare inloopbijeenkomst

Rijnland wil de omwonenden en andere belanghebbenden de gelegenheid geven om vragen te kunnen stellen over het hoe en waarom van de baggerverwerkingslocatie. Dat kan tijdens een openbare inloopbijeenkomst op dinsdag 30 oktober, van 19.30 - 21.30 in De Terp, Kerkweg 2, Valkenburg. Tijdens die bijeenkomst kunt u vrij binnenlopen. Dat stelt u in de gelegenheid uw vragen, zorgen en suggesties te bespreken. Wij hopen hiermee op een open gesprek met alle betrokkenen en neemt suggesties waar mogelijk mee in de uiteindelijke inrichting van de installatie.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u op www.rijnland.net doorklikken naar Baggeren in Rijnland => Projecten => Katwijk e.o. => Baggerverwerkingsinstallatie Valkenburg.
'Droge voeten, schoon water!'