Syntens


---

MKB heeft baat bij samenwerking met universiteiten en hogescholen

MKB-ers die universiteiten en hogescholen inschakelen voor een onderzoeksproject, krijgen betere toegang tot kennis dan ondernemers die dit niet doen. Ruim 80% van het MKB blijft na afronding van een eerste researchproject met een publieke kennisinstelling er succesvol mee samenwerken. Universiteiten en kennisinstellingen zijn echter voor MKB-ers nog grote onbekenden. Met de juiste aanpak en begeleiding kan hierin verbetering komen. Dit zegt Murk Peutz, regiodirecteur van Syntens, in zijn boek: âOndernemers op onderzoekâ.

Bedrijven moeten hun producten steeds sneller vernieuwen. Consumenten eisen immers meer gebruiksmogelijkheden voor minder geld, en âde hoogste kwaliteitâ spreekt overal voor zich. Bedrijven reageren hierop door minder alleen de boer op te gaan bij de ontwikkeling van hun producten. Ook op de R&D afdelingsdeur zit geen slot meer. Met deze âopen innovatieâ is een werkwijze gevonden waar sneller en beter geld uit (elkaars) vindingen verdiend wordt. Toch kan het MKB deze openheid niet zomaar verzilveren. Hoewel is gebleken dat samenwerken met universiteiten en kennisinstellingen loont, blijven onderzoekers grote onbekenden voor het MKB. Het blijkt dat onderzoeksresultaten van universiteiten, hogescholen en kennisinstellingen maar zeer beperkt door het MKB gebruikt worden. Slechts een fractie van het MKB werkt samen met een dergelijke publieke kennisinstelling. Hier blijft dus een enorm potentieel liggen.

Hoe kan deze afstand tussen de MKB-er en de publieke kennisinstelling overbrugd worden? Deze vraag staat centraal in het boek âOndernemers op onderzoekâ, geschreven door Murk Peutz, regiodirecteur Syntens. Hoe ziet de kennisparadox er op de werkvloer uit en wat kunnen bedrijven doen om onderzoeksprojecten toch succesvol uit te voeren? Peutz stelt in zijn boek dat met de juiste aanpak en begeleiding MKB-ondernemers veel meer kunnen halen uit de kennis die bij de publieke kennisinstellingen aanwezig is. Hij omschrijft in het boek welke factoren essentieel zijn voor een succesvolle samenwerking.

Het boek âOndernemers op onderzoekâ van Murk Peutz is kosteloos aan te vragen bij Syntens, Petra Kreijen, pkn@syntens.nl

Noot voor de pers.

Voor meer informatie over dit persbericht, voor een diepte-interview met Murk Peutz of voor een exemplaar van het boek kunt u contact opnemen met Syntens, Sabine Schlooz, Communicatieadviseur, tel. 088-444 00 82, e-mail: ssc@syntens.nl.

Profiel Syntens

Syntens zet ondernemers aan tot succesvol innoveren, waarbij het gaat om vernieuwing van product, dienst, proces of organisatie. Dat gebeurt op basis van adviezen, voorlichtingsbijeenkomsten en doorverwijzing naar een netwerk van experts en kennisinstellingen. De -veelal kosteloze- activiteiten worden mogelijk gemaakt door het Ministerie van Economische Zaken.