Partij van de Arbeid

Bos voert druk op NAVO-landen op

24-10-2007 12:16

Aan de vooravond van de NAVO-top heeft Vice-premier Bos in de VS gesproken met minister Rice over de missie in Uruzgan. Bos heeft haar gezegd dat Nederland weggaan uit Uruzgan nog in overweging houdt. Daarmee voert Bos de druk op andere NAVO-landen om de missie geheel of gedeeltelijk over te nemen op.

De oorlog in Afghanistan is het belangrijkste agendapunt van de NAVO-top in Noordwijk, die vandaag en morgen plaatsvindt. De in totaal 26 ministers van Defensie zullen met elkaar praten over de voortgang van de NAVO-missie in dat land. De NAVO probeert al maandenlang extra troepen te vinden om de in Afghanistan aanwezige landen te ontlasten, maar dit proces verloopt zeer moeizaam. Tot nu toe hebben alleen Georgie en Slowakije zich bereid getoond om gezamenlijk 250 militairen te sturen. Dit is bij lange na niet voldoende om de missie van de Nederlandse militairen, die met 1500 man gestationeerd zijn in Afghanistan, over te nemen.

Bos houdt alle opties nog open: 'We hebben een aantal jaar geleden vol overtuiging deze missie gesteund. Er wordt nu op een constructieve wijze nagedacht hoe we verder moeten in Afghanistan en welke rol Nederland daarin zou moeten spelen. Er is nog geen beslissing genomen om te blijven. Alle opties liggen nog op tafel, inclusief de optie van weggaan of blijven maar dan op een andere manier.' Door de mogelijkheid van vertrek nadrukkelijk open te houden voert Bos de druk op andere NAVO-landen op om hun verantwoordelijkheid te nemen en troepen te sturen.

Waarschijnlijk neemt het kabinet in november een besluit over eventuele verlenging van de missie.