Persberichten Eemland zuid, 12.30 uur

Utrecht, 24-10-2007

Ruiten vernield

AMERSFOORT In de nacht van dinsdag 23 op woensdag 24 oktober werden na vernieling van twee ruiten twee verdachten aangehouden.

Rond 03.40 uur kreeg de politie de melding dat bij een winkel aan het Pieter Stastokerf werd ingebroken. Ter plaatse zagen de agenten dat twee ruiten van de winkel waren vernield. Iets verderop troffen de agenten een snorfiets en twee verdachten aan. Zij voldeden aan het door een getuige opgegeven signalement. Daarop werd het tweetal, twee jongens van 16 jaar uit Amersfoort, aangehouden en de snorfiets werd in beslag genomen.

Het tweetal is op verdenking van vernieling c.q. van poging tot inbraak in het politiebureau ingesloten. Tegen hen wordt proces-verbaal opgemaakt.

Vernieling

AMERSFOORT Op dinsdag 23 oktober werd een man in een bioscoop aangehouden voor vernieling.

Rond 20.25 uur kreeg de politie de melding dat een man zich in een bioscoop vervelend gedroeg en het pand niet wilde verlaten. Ter plaatse spraken agenten met een medewerker van de bioscoop. Die verklaarde dat de vervelende klant brandende sigarettenpeuken rond had geschoten. Daarbij waren schroeiplekken ontstaan in het tapijt. De medewerker deed aangifte van vernieling.

De verdachte, een 28-jarige man uit Soest, werd aangehouden. Hij pleegde verzet, maar werd geboeid en overgebracht naar het politiebureau. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Politie niet blij met actie tv-omroep

AMERSFOORT Op dinsdagmiddag 23 oktober werden twee verdachten aangehouden op verdenking van diefstal van een fiets. De twee waren medewerkers van een tv-omroep.

Rond 16.00 uur zag een politieman in zijn vrije tijd op straat dat bij een fietsenstalling tegenover het bureau aan de Asch van Wijckstraat een man met een slijptol het slot van een fiets aan het doorslijpen was. Enkele gealarmeerde agenten renden het politiebureau uit en troffen de verdachte met een doorgeslepen slot bij de fiets aan. Op enkele meters afstand stond een andere man de diefstal van de fiets te filmen. Vlak bij hen stond een bestelbusje met de naam van een tv-omroep met daarin vier fietsen. Daarop werd het tweetal, mannen van 25 jaar oud en afkomstig uit Amsterdam, op verdenking van diefstal van een fiets c.q. fietsen aangehouden. De fietsen, bestelbus, slijptol en camera werden in beslag genomen.

Het tweetal werd naar het politiebureau overgebracht. Bij hun verhoor bleek dat de vijf fietsen allen van henzelf waren. Zij hadden de diefstal in scene gezet voor een item voor de tv-omroep Hoe scherp en hoe snel is de Nederlandse politie? Na verhoor en onderzoek werd het duo om 21.45 uur in vrijheid gesteld. Proces-verbaal wordt tegen hen opgemaakt en de politie zal trachtten de gemaakte kosten van politie-inzet en bezetting celcapaciteit te verhalen op de mannen.

De politie kon de actie van het tweetal in het geheel niet op prijs stellen. Zo hadden de agenten, die druk waren met het tweetal, hun tijd liever gebruikt voor daadwerkelijk politiewerk zoals de afhandeling van de aanhouding van drie verdachten van een snelkraak bij een winkel in de binnenstad van Amersfoort op datzelfde moment en ondersteuning van het extra toezicht bij de omvangrijke afzettingen rondom de ontruimde woningen en de brandlocatie bij de Elleboogkerk.

Tegen de twee verdachten wordt proces-verbaal opgemaakt voor artikel 142 van het Wetboek van Strafrecht: Rustverstoring/valselijk alarmeren.

Snelkraak

AMERSFOORT Bij een winkel werd op dinsdagmiddag 23 oktober een ruit vernield en werden sieraden weggenomen. De politiehelikopterbemanning verleende assistentie vanuit de lucht en op de grond

Rond 15.35 uur bevond een 52-jarige man zich in zijn winkel aan de Kamp. Plotseling hoorde hij enkele harde klappen en zag glas de winkel invliegen. Bij de etalage van de winkel zag hij twee mannen staan, die sieraden uit de ingeslagen etalage gristen. De verdachten gingen ervandoor en de man rende achter hen aan. Hij zag het tweetal bij een derde man in een auto stappen en zij reden weg. Een automobilist die het schouwspel kennelijk had gezien, hield de verdachten nog enige tijd met zijn auto op en gaf het kenteken en merk van de auto aan de politie door.

Meerdere politie-eenheden gingen ter plaatse en ook een politiehelikopter die in de buurt was, werd ingezet. De helikopterbemanning zag de auto met de verdachten vanaf de Bunschoterstraat de snelweg A1 in de richting van Amsterdam oprijden. Zij gaven dit aan de politiemeldkamer door zodat politie-eenheden die kant op konden worden gestuurd. De helikopter bleef de verdachten volgen.

Bij het knooppunt Eemnes draaiden de verdachten de snelweg A27 op in de richting van Almere. De auto met de verdachten stopte op de vluchtstrook en de agent in de politiewagen sommeerde hen uit de auto te komen. De agenten in de helikopter zagen dat de agent op de grond (nog) alleen was. Om hem bij te staan, landde de helikopter naast de snelweg en sprong de waarnemer uit de helikopter.

(Foto Politie Utrecht)

De drie verdachten werden vervolgens aangehouden en door meerdere inmiddels ter plaatse gekomen politie-eenheden naar het politiebureau overgebracht. De auto werd in beslag genomen en weggesleept. In het voertuig werden de gestolen sieraden aangetroffen.

In de winkel waar de snelkraak plaatsvond, raakte een vrouw lichtgewond door rondvliegend glas. Zij is in het ziekenhuis behandeld en mocht daarna het ziekenhuis verlaten.

De verdachten zijn in het politiebureau ingesloten en in verzekering gesteld.

Verzorgingsproducten

SOEST/LEUSDEN Aan het begin van dinsdagmiddag 23 oktober werd een verdachte in Soest aangehouden voor een grote winkeldiefstal. Later bleek dat een soortgelijke diefstal ook in Leusden was gepleegd.

Rond 12.20 uur betrapte een personeelslid van een winkel aan het Plein van Zuid in Soest een vrouw op winkeldiefstal. Het personeelslid zag dat de verdachte in gezelschap was van een man en een vrouw, maar die wisten te ontkomen. De politie kwam ter plaatse en nam de aangehouden verdachte, een 18-jarige Poolse vrouw, over. Zij bleek voor bijna 400 aan verzorgingsproducten in haar tas te hebben geladen. Haar medeverdachten waren er in geslaagd met een tweede gevulde tas vandoor te gaan. Zij vluchtten in een rode Volkswagen Passat. De aangehouden verdachte werd naar het politiebureau overgebracht en ingesloten.

Aan het begin van dinsdagmiddag keek een medewerker van een winkel aan De Grutterij in Leusden de beelden van een bewakingscamera uit. Daarbij zag hij dat die ochtend twee vrouwen en een man een grote hoeveelheid verzorgingsproducten in enkele tassen laden en daarmee de winkel uitliepen. Bij controle bleek er voor bijna 1400 te zijn gestolen.

De medewerker uit Leusden viel in de loop van de middag in bij het filiaal aan het Plein Zuid in Soest. Daar hoorde hij van de diefstal die middag in Soest. Bij het bekijken van de beelden van de bewakingscamera herkende hij de verdachten als dezelfden die de diefstal bij het filiaal in Leusden hadden gepleegd.

De aangehouden verdachte is in verzekering gesteld. De politie zet het onderzoek naar beide diefstallen en naar de twee ontkomen verdachten voort.

Laatst gewijzigd 24-10-2007 12:35 | © Politie Utrecht