Vereniging Nederlandse Gemeenten

Geen verplichting voor gemeente tot asbestsanering na brand

24.10.2007

De gemeente heeft geen algemene verplichting tot het uitvoering van asbestsaneringen na brand. Dit is een belangrijke uitkomst in een door de gemeente Leidschendam-Voorburg gewonnen rechtszaak bij het Hof Den Haag. De gemeente was ondersteund door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in hoger beroep gegaan tegen een vonnis van de Rechtbank Den Haag, waarbij de gemeente was veroordeeld tot betaling van de kosten van asbestopruiming na een brand in een schuur.

Het hof oordeelde dat op de gemeente geen algemene verplichting rust tot het uitvoeren van asbestsaneringen, noch op grond van de Brandweerwet noch op grond van andere wetgeving. Dat zou slechts anders zijn ingeval de verspreiding van asbest gevaar voor ongevallen met zich mee zou brengen. Voorts overweegt het Hof dat de aanwezigheid van asbestdeeltjes op naburige percelen voor eigenaren van die percelen als hinder in de zin van artikel 5:37 BW kan worden aangemerkt. Het nalaten om actie te ondernemen is naar het oordeel van het Hof onrechtmatig. Ook al was het hebben van een dak van asbestcement toegestaan en ook al is niet vastgesteld dat de eigenaar schuld had aan de brand, het lag op de weg van de eigenaar om met betrekking tot de asbestverspreiding actie te ondernemen.

De door het Hof aangehouden lijn is in overeenstemming met de lijn die de VNG eerder als uitgangspunt heeft genomen. Namelijk dat het de verantwoordelijkheid van de eigenaar van een object is om zorg te dragen voor de opruiming van asbestdeeltjes die na een brand zijn vrijgekomen.

Den Haag, 24 oktober 2007