Politie Twente

Persberichten Politie Twente 24 oktober 2007

Aanhouding voetbalvandalen

Heerenveen / Almelo

Door de persvoorlichting van de regiopolitie Friesland is gisteren, dinsdag 23 oktober, onderstaand persbericht verzonden. De politie Friesland doet de verdere voorlichting en bij hen moet u dan ook zijn voor nadere info.

Heerenveen: Vijf verdachten na zware mishandeling aangehouden

De politie heeft sinds zaterdag jl. vijf verdachten aangehouden inzake openlijke geweldpleging/zware mishandeling van een 23-jarige inwoner van Nes.

De verdachten zijn drie verdachten uit Almelo van 18, 19 en 21 jaar, een 25-jarige inwoner van de gemeente Almelo en een 21-jarige inwoner van de gemeente Vriezenveen. Het slachtoffer is op zondag 7 oktober na afloop van de voetbalwedstrijd sc Heerenveen - Heracles door een groep mannen mishandeld en liep daarbij ernstig hand- en gezichtsletsel op. Surveillerende agenten troffen hem gewond aan. De mishandeling vond plaats zonder dat er aanleiding voor was. Een willekeurig slachtoffer was het doelwit en de verdachten reden na de mishandeling in een auto weg. Het politieonderzoek leidde naar vijf verdachten. Vier verdachten zijn aangehouden en verhoord. De 21-jarige man uit Almelo is na verhoor weer vrijgelaten want hij bleek onschuldig te zijn. De overige verdachten zijn ingesloten en worden mogelijk deze week voorgeleid voor de rechter-commissaris. Het politieonderzoek gaat door. De politie sluit niet uit dat er meerdere aanhoudingen zullen volgen.

Zie tevens politieberichten van 8 oktober jl.

Verdachte internetfraude aangehouden

Enschede

De politie heeft na een onderzoek een 17-jarige Enschedeër aangehouden. Hij wordt verdacht van het plegen van internetfraude op grote schaal.

Naar aanleiding van meerdere aangiften die vanuit heel Nederland bij de politie binnenkwamen werd een onderzoek gestart ter zake internetoplichting. Gedupeerden deden aangifte bij de politie na vermoedens dat zij waren opgelicht. Via de site www.marktplaats.nl bestelden deze mensen een aangeboden mobiele telefoon. Na het afgesproken bedrag over te hebben gemaakt naar de aanbieder, die een valse naam opgaf, werd geen mobiele telefoon geleverd. De prijs van de aangeboden mobieltjes varieerde tussen de 100 en 350 euro.

Na onderzoek hield de politie op maandag 8 oktober omstreeks 06.00 uur een 17-jarige Enschedeër aan op verdenking van internetfraude. De 17-jarige zit sinds 11 oktober in voorarrest.

In totaal heeft de Enschedeër ongeveer 60 personen benadeeld voor een bedrag van in totaal ongeveer 13.000 euro. (07-047831)

Valse melding houdt met alle gevaren van dien veel politiemensen bezig

Rijssen / Deventer / Beekbergen

Een naar later bleek valse melding van een gesignaleerde gestolen auto, heeft dinsdag 23 oktober aan het begin van de middag een groot aantal politiemensen beziggehouden. De melder kon later worden aangehouden. Dinsdagmiddag 23 oktober om ongeveer 12.15 uur werd bij het Regionaal Meldcentrum van de politie Twente gemeld dat er door een naar later bleek 23-jarige man uit Rijssen een gestolen VW-bus was gesignaleerd op de Holterstraatweg in Rijssen. Hij wist dat deze bus bij zijn werkgever gestolen was. De 23-jarige gaf steeds zijn posities door en bij de eerste melding reed hij achter de bus over de A1 in de richting van Deventer - Apeldoorn.

Door meerdere politievoertuigen van de politie Twente werd de achtervolging ingezet en ook werd de Politie IJsselland in kennis gesteld die ook met een aantal voertuigen richting A1 toog. Door de melder werd op een gegeven moment doorgegeven dat het busje, waar hij nog steeds achterreed, bij Deventer - Schalkhaar de A1 had verlaten en een industrieterrein op was gereden. Hier was de melder het busje kwijtgeraakt. Een zoektocht op het industrieterrein leverde niets op.

Vervolgens gaf de 23-jarige melder door dat hij het busje weer had gesignaleerd en dat deze de A1 weer was opgegaan. Het ging richting Apeldoorn en ook de politie van de regio Noord en Oost Gelderland werd in kennis gesteld. De melder bleef de posities doorgeven via A1 - A50, opnieuw A1 en tot slot in Beekbergen. Hier was de melder het busje opnieuw kwijtgeraakt.

Ondertussen hadden de politiemensen, die met de achtervolging bezig waren, het vermoeden gekregen dat er mogelijk iets niet zou kloppen. Alleen de melder zag maar steeds de witte bus en zo gauw er een politieauto in de buurt kwam ging het van de snelweg af en was hij het busje weer even kwijt.

Hierop is de melder in Beekbergen onderhouden en bleek tijdens een eerste gesprek al dat de vermoedens van de politiemensen wel eens bewaarheid konden worden. Hierop is de 23-jarige aangehouden en overgebracht naar het politiebureau in Rijssen.

Tijdens het verhoor gaf hij aan dat hij in Rijssen dacht dat hij de gestolen bus van zijn werkgever had gezien en dat deze dan wel de A1 op zou rijden. Daarna gaf hij telkens informatie door terwijl hij geen zicht had op de witte bus.

Na verhoor is de 23-jarige in vrijheid gesteld en proces-verbaal wordt tegen hem opgemaakt. Hem wordt ten laste gelegd dat hij een valse melding heeft gedaan en daarbij steeds valse informatie heeft doorgegeven. Hierbij hebben een groot aantal politiemensen met verhoogd en dus onnodig risico een gefingeerde achtervolging gehad waarbij zij niet alleen zelf onnodig risico liepen maar mogelijk ook andere weggebruikers. (07-137729)

Drugsdealers aangehouden

Enschede

In totaal tien personen zijn dinsdagavond 23 dan wel woensdagmorgen 24 oktober aangehouden. Twee van hen zijn in verzekering gesteld en zullen bij justitie worden voorgeleid.

Surveillerende politiemensen zagen dinsdagavond 23 oktober op de Hengelosestraat in Enschede een automobilist rijden waarvan ze wisten dat hij handelde in drugs. Ze wilden hem in het kader van de Opiumwet controleren maar de automobilist, een 31-jarige Enschedeer, ging ervandoor. Na een achtervolging kon hij op de Willem de Clercqstraat in Enschede tot stoppen worden gedwongen waarbij zowel de politieauto als de auto van de verdachte en een gemeentelijk hekwerk schade opliepen. De 31-jarige werd aangehouden evenals twee personen, een 20-jarige Rotterdamse en een 22-jarige Groninger, die bij hem in de auto zaten. Alledrie werden overgebracht naar het bureau.

Omdat gezien was dat de 31-jarige vanuit een woning was gekomen aan de Hengelosestraat en dat hij daar mogelijk drugs had afgeleverd werd met toestemming van justitie een onderzoek in deze woning ingesteld. Dit mede omdat de 31-jarige in het bezit was van enkele duizenden euro's.

Ook was bij deze woning een auto weggereden waarvan de bestuurder mogelijk ook drugs had afgenomen. Deze bestuurder werd even later op de A35 aangetroffen en aangehouden. Hij, een 35-jarige man uit Almelo, bleek in het bezit van 5 gram cocaïne die hij even daarvoor aan de Hengelosestraat had gekocht. Ook hij werd voor verhoor overgebracht naar het bureau. Bij de zoeking in de woning aan de Hengelosestraat werden naast de 29-jarige hoofdbewoner nog vijf andere personen aangetroffen, vier Enschedeërs in leeftijd tussen de 23 en 63 jaar en een meisje uit Almelo van 16 jaar. Deze personen, hoofdbewoner en zijn bezoek, werden ook voor verder onderzoek overgebracht naar het politiebureau. In de woning werden diverse goederen aangetroffen die bij de handel in harddrugs worden gebruikt waaronder weegapparatuur en ongeveer 100 gram heroïne en cocaïne.

Aan het bureau zijn de als eerste aangehouden 31-jarige Enschedeer, zijn beide inzittenden, de 35-jarige Almeloer en de 29-jarige hoofdbewoner van het pand aan de Hengelosestraat, voor verder onderzoek opgesloten. De andere vijf verdachten zijn na het afleggen van een verklaring in de loop van de nacht weer heengezonden. De 16-jarige is aan haar zorgkader overgedragen.

In de loop van woensdag is het onderzoek voortgezet en zijn de 31-jarige Enschedeer en de 29-jarige hoofdbewoner voor verder onderzoek in verzekering gesteld en zullen bij justitie worden voorgeleid. Het onderzoek wordt voortgezet. (07-138034)

Aanhouding na verduisteren geld

Bentelo

Dinsdagmorgen 23 oktober is een 55-jarige man uit Bentelo aangehouden omdat hij ervan wordt verdacht op grote schaal geld te hebben verduisterd van een jaarlijks terugkerend feest in Bentelo.

Op 17 april jl. was namens de organisatie van het jaarlijkse feest aangifte gedaan van verduistering van geld, opbrengsten van het feest. Een onderzoek werd ingesteld en naar aanleiding van dit onderzoek is gisteren, dinsdag de 23e oktober, een 55-jarige man uit Bentelo aangehouden.

Hij wordt ervan verdacht de laatste jaren op grote schaal gelden uit de winst van het feest verduisterd te hebben. Het vermoeden bestaat dat de verduistering ook heeft plaatsgevonden toen hij als uitbater van een horecagelegenheid in Bentelo mede verantwoordelijk was voor het feest. Dit laatste was tijdens het feest in april van dit jaar niet meer het geval.

Het onderzoek wordt voortgezet. (07-048167)

Twee gewonden bij aanrijding auto en bromscooter

Enschede

Bij een aanrijding zijn dinsdagmorgen 23 oktober een moeder en haar dochter gewond geraakt toen ze al rijdend op een bromscooter geen voorrang kregen van een automobiliste.

Dinsdagmorgen 23 oktober werd gemeld dat op de Haaksbergerstraat ter hoogte van de Helenastraat een aanrijding had plaatsgevonden tussen een personenauto en een bromscooter. Ter plaatste bleek dat een 19-jarige automobiliste uit Enschede al rijdend over de Haaksbergerstraat in Enschede linksaf de Helenastraat in had willen rijden. Hierbij had zij een 32-jarige Enschedese scooterbestuurster over het hoofd gezien die uit de tegenovergestelde richting was gekomen. Deze laatste, en haar 8-jarige dochter die bij haar achterop zat, zijn door een ambulance met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis in Enschede. (07-137606)

Automobilist ramt bushokje drie personen licht gewond

Enschede

Doordat hij vermoedelijk met een te hoge snelheid de bocht nam, kwam een automobilist vol in aanrijding met een bushokje op de Gronausestraat in Enschede. Drie personen konden ternauwernood wegrennen en raakten licht gewond door rondvliegend glas.

Dinsdagmiddag 23 oktober werd om ongeveer 16.10 uur gemeld dat er een aanrijding had plaatsgevonden op Gronausestraat, ter hoogte van het servicecentrum Oost waar ook het bureau van de afdeling Enschede-Oost van de politie Twente is gevestigd. Politiemensen gingen vanuit dit bureau onmiddellijk ter plaatse en troffen een auto aan die dwars door een bushokje was gereden. Daarnaast zaten drie personen, twee vrouwen van 32 en 53 en een 4-jarig kind, alle drie uit Enschede, op de grond met lichte verwondingen door rondvliegend glas. Deze drie zijn overgebracht naar het bureau waar ze door ambulancepersoneel zijn behandeld. Ze hoefden niet naar het ziekenhuis.

Uit een onderzoek, onder andere door de afdeling Verkeersongevallen Analyse van de politie Twente, werd duidelijk dat de automobilist, een 19-jarige Enschedeer, komende vanaf de Noord-Esmarkerrondweg de Gronausestraat op is gereden. Bij deze manoeuvre heeft hij een trottoirband geraakt en daardoor tegen het bushokje tot stilstand gekomen. Het onderzoek naar de exacte oorzaak van het ongeval wordt voortgezet.

De drie personen die gewond raakten hebben achteraf geluk gehad dat ze in het bushokje stonden en niet op het bankje zaten. Ze konden nu nog wegrennen en waren anders mogelijk door de auto overreden.

Het rijbewijs en het kentekenbewijs van de 19-jarige zijn inbeslaggenomen en zijn auto is afgesleept. (07-137878)

Aanhouding na mishandeling

Almelo

Doordat hij werd gesneden door een automobilist sloeg een fietser dinsdagmorgen op de Bornsestraat in Almelo op de auto van de automobilist. Hierop ontstond een woordenwisseling en werd de automobilist door de fietser geslagen. Deze werd aangehouden.

Dinsdagmorgen 23 oktober werd om ongeveer 10.25 uur gemeld dat er een vechtpartij gaande was op de Bornsestraat in Almelo. Ter plaatse werd een man aangetroffen met een bebloed gezicht en werd de vermoedelijk dader hiervan door omstanders in bedwang gehouden. Bleek dat een 76-jarige automobilist uit Almelo over de Bornsestraat had gereden. Daar fietste op dat moment ook een 33-jarige plaatsgenoot. Deze laatste dacht dat hij door de automobilist werd gesneden en sloeg in het voorbijrijden op de auto. De automobilist stopte en er ontstond een woordenwisseling waarbij de 33-jarige de 76-jarige in zijn gezicht sloeg. Totdat de politie kwam werd de 33-jarige door omstanders vastgehouden waarbij hij bleef schreeuwen. Hij werd aangehouden en aan het bureau is een verklaring van hem opgenomen en proces-verbaal wordt opgemaakt. Na behandeling door een arts heeft de 76-jarige aangifte gedaan. (07-137651)

Onder invloed op de landbouwtrekker

Haarle

Een bestuurder van een landbouwtrekker bleek dinsdagmiddag 23 oktober behoorlijk onder invloed. Na overleg met justitie werd de trekker inbeslaggenomen omdat de bestuurder al sinds 5 jaar geen geldig rijbewijs meer had.

Dinsdagmiddag 23 oktober werd om ongeveer 16.00 uur een 59-jarige bestuurder van een landbouwtractor uit Haarle gecontroleerd op de Bathemerweg in zijn woonplaats. Het bleek de politiemensen dat hij behoorlijk diep in het bekende glaasje had gekeken en hij werd daarvoor aangehouden en overgebracht naar het bureau voor de ademanalyse. Aan het bureau wees de ademanalyse 1.8 promille uit. Bovendien bleek dat vijf jaar geleden het rijbewijs van de 59-jarige ongeldig was verklaard. Na overleg met de officier van justitie werd besloten de landbouwtractor in beslag te nemen en deze werd afgesleept. Proces-verbaal wordt opgemaakt. (07-137926)

Oldenzaal kleurt Blauw

Oldenzaal

Op dinsdag 23 oktober 2007 heeft de afdeling Oldenzaal van de politie Twente, op verschillende plekken in de gemeente verkeer gecontroleerd. Deze controle werd gehouden van 7.00 uur tot 22.00 uur in samenwerking met diverse instanties waaronder de belastingdienst, douane, Stadstoezicht van de gemeente Oldenzaal en de woningbouwvereniging.

Tijdens deze controle werden de 'kleine ergernissen' van de burgers uit Oldenzaal aangepakt. Deze ergernissen kwamen naar voren uit wijkspreekuren van de wijkagent en de wijkscans. Door deze aanpak wil de politie samen met de andere partners de veiligheid en leefbaarheid in de wijk vergroten.

Speciale aandacht werd door de politie gegeven aan:
- het parkeergedrag in de wijk. (parkeren op een invalidenparkeerplaats zonder kaart, trottoir, bij stopverboden, in groenstroken)
- De jeugd (bij scholen, toezicht hangplekken)
- Surveillance in het winkelcentra
- Milieu, tevens uitlaatgedrag van honden (aangelijnd en het opruimen van uitwerpselen) Bedrijfsbezoeken en inzet van KLPD dienst luchtvaart
- Verkeersgedrag (diverse snelheidscontroles, gordels en kinderbeveiligingsmiddelen)

Resultaten verkeerscontroles politie: 98 overtredingen van de max. snelheid, 51 keer rijden zonder gordel 12 keer defecte of geen verlichting (fietsers / automobilisten) 10 keer voor technische gebreken (verlopen APK, gladde band, lekke uitlaat etc.) 6 keer bevroren ruiten
6 keer rijden door rood licht 4 keer tintman; geblindeerde ruiten 3 keer geen papieren kunnen tonen 1 keer niet handsfree bellen 1 keer voor rijden met een landbouwtrekker op een plaats waar dit niet mag.

Totaal 188 processen-verbaal

De resultaten van de controle van de belastingdienst: Door de belastingdienst kan in gekoppelde systemen worden bekeken of voor een ingevoerd kenteken dan wel voor de tenaamgestelde van dit kenteken, nog iets open staat. Wanneer er dan door het systeem wordt gereageerd is dit een zogenaamde hit.

Voor de belastingdienst:
19 hits, met in totaal 7279 Euro aan geïnde belastinggelden 2 hits, met voor in totaal 122.869 Euro aan beslagleggingen (2 voertuigen en overige goederen) Verder nog een aantal hits op voertuigen die inmiddels van eigenaar waren gewisseld en met deze eigenaren was niets aan de hand

Voor de politie:
3 hits voor openstaande boetes met in totaal 3220 Euro die is geïnd en 1 hit met voor 1 persoon, een 23-jarige automobiliste uit Goor, 22 openstaande bekeuringen met een totaal bedrag van 1400 Euro wat door de 23-jarige ook ter plaatse is voldaan.

Door het Stadstoezicht van de gemeente Oldenzaal zijn vier bekeuringen uitgeschreven voor het foutief parkeren bij scholen in de wijk en twee keer voor het los laten lopen van een hond daar waar dit niet is toegestaan.

tel: 053-4555588


---- --