Kennisnet

Tweede prijs voor Teleblik op Prix Europa festival

Teleblik 23 oktober 2007

Teleblik, dé online beeldbank voor het onderwijs, heeft op zaterdag 21 oktober de tweede prijs gewonnen op het Prix Europa festival. Teleblik deed mee in de categorie Internet Exploration Award, die in het teken staat van projecten die op een innovatieve manier de mogelijkheden van online media toepassen. De jury was zeer enthousiast over Teleblik en beloonde de website met een speciale onderscheiding. Teleblik bewijst volgens de jury dat mogelijk is om, met een elegante en gebruiksvriendelijke website, archieven toegankelijk én bruikbaar te maken. Met name de suggesties en tips voor het didactische gebruik van de bronnen en de virtuele montagetafel leverden veel complimenten op. Teleblik is daarmee hét Europese voorbeeld op het gebied van bronnenontsluiting voor het onderwijs.

De makers van de beste Europese televisie-, radio- en internetproducties kwamen samen op het Prix Europa festival in Berlijn. Het hoofddoel van het festival is, om het handelsmerk "Made in Europe" onder de aandacht te brengen en een ontmoetingplaats te zijn voor kwaliteitsprogramma's en jong talent. Het Prix Europa festival is het belangrijkste festival in zijn soort geworden, sinds de oprichting in 1987 door de Europese Culturele Stichting en de Raad van Europa.

Teleblik (www.teleblik.nl) is een website voor leerlingen en docenten waarmee op eenvoudige wijze beeldmateriaal uit de archieven van o.a. de publieke omroepen en het Polygoon-Journaal kunnen worden gezocht, opgevraagd en bekeken. De gebruiker kan materiaal eenvoudig selecteren, bekijken en bewaren. Een unieke mogelijkheid voor leerlingen en docenten is het zelf fragmenten uit programma's `snijden', opslaan of doorsturen. Met deze fragmenten kunnen docenten en leerlingen hun activiteiten ondersteunen en een impuls geven aan aantrekkelijk en effectief onderwijs. Teleblik is een initiatief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, stichting Kennisnet Ict-op school en Teleac/NOT.

Het juryrapport over Teleblik:

And availability of archives is not the only need. Young people need to learn the process of creating audio visual. It must be possible for them not just to see archives, but also to use them for their own work.
This web site has broken the mould, and proven that you can do all these things well. Audio visual archives can be made available for education - easily, simply, and elegantly. Rights and technology problems can be overcome. This website is the proof. It will set an example for the rest of Europe and the world to follow.

This web site shines a light in the dark, which will grow and grow. A Special Commendation in the Prix Europa Internet Exploration Award is awarded to 'Teleblik', which was co produced by a group of media organisations in the Netherlands, Teleac/NOT, the Netherlands Institute for Sound and Vision, and Kennisnet Ict op School. www.teleblik.nl