Vereniging Milieudefensie

Bezorgde burgers schilderen immens protestbord

Kamerleden op manifestatie tegen bedrijventerreinen

Amsterdam, 24 oktober 2007 - Op zaterdag 27 oktober schilderen honderden burgers een immens protestbord van 100 vierkante meter. Met de tekst 'Spaar het landschap, recycle de ruimte' roepen ze Tweede Kamerleden op te stoppen met de aanleg van overbodige nieuwe bedrijventerreinen. Er is nog genoeg ruimte op de bestaande terreinen. Gebeurt er niks, dan verdwijnt de komende jaren 23.000 hectare landschap, een oppervlak dat groter is dan de hele gemeente Amsterdam. De manifestatie heeft plaats in het bedreigde landschap Beekbergsebroek ten zuiden van Apeldoorn. Ook de Tweede Kamerleden Ruud van Heugten (CDA), Roos Vermeij (PvdA) en Wijnand Duyvendak (GroenLinks) zijn aanwezig, zij maken hun inzet duidelijk voor het komende debat met de minister.

Naar schatting 200 mensen schilderen samen een protestbord van 100 vierkante meter. Het bord is een sterke uitvergroting van de protestborden die Milieudefensie de komende weken in dertig bedreigde landschappen door heel Nederland plaatst. De manifestatie heeft plaats in het landelijk gebied Beekbergse Broek ten zuiden van Apeldoorn. Hier is een 150 hectare groot bedrijventerrein gepland. Volgende maand presenteert minister Cramer van Ruimtelijke Ordening haar voorstellen om de verrommeling van het Nederlandse landschap met alsmaar nieuwe bedrijventerreinen tegen te gaan.

Wat: Manifestatie 'Spaar het landschap, recycle de ruimte' en debat met Tweede Kamerleden Wie: Milieudefensie; bewonersorganisaties uit het hele land; Tweede Kamerleden Roos Vermey (PvdA), Wijnand Duyvendak (GroenLinks) en Ruud van Heugten (CDA). Waar: Veldweg 35, Klarenbeek. Wanneer: Zaterdag 27 oktober, 13.00 - 17.00 uur. Politiek debat: 15.15
- 16.15 uur

Milieudefensie roept kabinet en parlement op tot een tijdelijke stop op de aanleg van nieuwe bedrijventerreinen en de instelling van een herstructureringsfonds voor het opknappen van bestaande terreinen. Nieuwe bedrijventerreinen zijn helemaal niet nodig in Nederland, er is nog 9.000 hectare beschikbaar. Bovendien is eenderde van de bestaande bedrijventerreinen (ruim 30.000 hectare) verouderd. 'Door de al aangelegde terreinen intensief te bebouwen en de oude op te knappen, is er de komende tien jaar meer dan genoeg ruimte beschikbaar,' aldus campagneleider Willem Verhaak.

De manifestatie is onderdeel van de landelijke campagne van Milieudefensie tegen de wildgroei aan bedrijventerreinen. Dertig bedreigde landschappen staan daarin centraal. In deze gebieden verschijnen komende weken protestborden en worden huis-aan-huis actiekranten verspreid met daarin de oproep aan regering en parlement een eind te maken aan de verspilling van het Nederlandse landschap.