Gemeente Haaren


* Tweede spoor bouwinitiatieven

Om de bouw van starters- en seniorenwoningen extra te stimuleren voorziet het beleidsprogramma in een Tweede Spoor van bouwinitiatieven.

Dit Tweede Spoor betreft kleine particuliere bouwprojecten (maximaal 5 woningen) op plekken binnen de dorpen. Besloten is om daarvoor in de periode 2007 t/m 2009 elk jaar 10-15 woningen beschikbaar te stellen. Deze woningen worden zoveel mogelijk verdeeld over de vier dorpen.

Om een keuze te kunnen maken tussen de initiatieven zijn een aantal uitgangspunten en afwegingscriteria voorgesteld waarmee we de plannen beoordelen en selecteren. Het voert te ver om uitgebreid op de voorgestelde uitgangspunten en selectiecriteria in te gaan. Deze staan uitgebreid beschreven in speciaal hiervoor gemaakte informatiefolder. Daarnaast is er een formulier beschikbaar waarmee u uw initiatief bij de gemeente kunt indienen.

Alleen initiatieven van maximaal 5 starters- of seniorenwoningen komen in aanmerking. Een starterswoning mag maximaal EUR 175.000 (prijspeil 2006) kosten. Van een seniorenwoning is sprake als alle voorzieningen aanwezig zijn op de begane grond. Indien sprake is van een seniorenwoning in de vorm van een appartement dienen alle voorzieningen gelijkvloers te zijn, voorzien van een liftinstallatie; met uitzondering van een op de begane grond gesitueerd appartement. De woning is drempelvrij, alle voorzieningen zijn rolstoel toegankelijk en latere noodzakelijke sanitaire voorzieningen kunnen zonder bouwkundige ingrepen worden aangebracht. Uitgangspunt is dat de plannen door de initiatiefnemer op eigen kosten en voor eigen risico vorm worden gegeven en ontwikkeld.

De informatiefolder en het aanvraagformulier vindt u op onze internetsite www.haaren.nl>plannen en projecten>tweede spoor bouwinitiatieven. Ook zijn deze verkrijgbaar bij de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling in het gemeentehuis.

U kunt zich met een ingevuld aanvraagformulier tot 1 januari 2008 aanmelden bij de gemeente. Wij zullen begin 2008 een besluit nemen over de ingediende aanvragen die in aanmerking komen voor medewerking in 2008.

Voor vragen of nadere inlichtingen kunt u contact opnemen met de heer S. Bosch van de Afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling. Hij is telefonisch bereikbaar op telefoonnummer 0411-627276 en op emailadres S.Bosch@haaren.nl.


* Jaarlijkse omwisseling afvalcontainer

afval.jpg
Jaarlijks wordt in december aan iedereen de mogelijkheid geboden om de afvalcontainer (zowel de grijze als de groene afvalcontainer) eenmalig te laten omwisselingen.

Dit betekent dat u een kleinere of juist een grotere afvalcontainer in bruikleen kunt ontvangen. In tegenstelling tot 2007, zal er in 2008 betreffende de huisvuilinzameling geen wijzigingen plaatsvinden.

Indien u hiervan gebruik wenst te maken, dient u dit uiterlijk voor vrijdag 30 oktober 2007 kenbaar te maken. Voor het laten wisselen van uw afvalcontainer, dient u de Afvalstoffendienst te 's-Hertogenbosch te benaderen onder telefoonnummer 073 - 61 56 506. Daarnaast is het tevens mogelijk om uw aanvraag via www.afvalstoffendienst.nl door te geven.


* Gladheidbestrijding

Nu de kans op de winterse weersomstandigheden nadert, is het goed om voor u, de inwoners van onze gemeente, weer eens op een rijtje te zetten hoe de gladheidbestrijding is georganiseerd.

In de Wegenwet is uitdrukkelijk geregeld dat de wegbeheerder moet zorgen voor het in goede en veilige staat verkeren van wegen. Hiertoe behoort ook het bestrijden van gladheid. Het is van belang om te weten dat het hierbij gaat om een inspanningsverplichting van de wegbeheerder en niet om een resultaatsverplichting. De zorgplicht gaat niet zover dat de veiligheid van de weg te allen tijde gegarandeerd moet zijn.

De wegen, die de eerste prioriteit krijgen bij gladheidbestrijding, zijn vastgesteld door de gemeenteraad. Dat zijn de kernverbindende wegen, busroutes, wijkontsluitingswegen, fietspaden en een aantal wegen buiten de bebouwde kom.

Op de provinciale wegen, Oisterwijksedreef en Belversedijk, wordt door de Provincie gestrooid.

De tweede prioriteit hebben de woonstraten en wegen en de overige wegen buiten de bebouwde kom.

Bij condensatiegladheid en gladheid door bevriezing van een nat wegdek, worden alleen de wegen van de eerste prioriteit gestrooid. Op de wegen van de tweede prioriteit wordt alleen gestrooid bij ijzel en sneeuwval, nadat de eerste prioriteitenroute is afgewerkt.

Provincie, Rijkswaterstaat of politie melden de noodzaak tot gladheidbestrijding, maar ook als de eigen gladheidbestrijders van de gemeente gladheid waarnemen, gaan zij over tot actie.

Het materieel is zodanig dat de eerste prioriteitenroute in anderhalf uur kan zijn gestrooid.

De gemeente beschikt over goed materieel dat voldoet aan de huidige ARBO- richtlijnen.

Het materieel bestaat uit: één zoutstrooier van 4000 liter, drie zoutstrooiers van 1100 liter, één rolbezem en drie sneeuwploegen.

Wij zullen er ook deze winter weer alles aan doen om er voor te zorgen dat u veilig over straat kunt.

Buitendienst gemeente Haaren.

Ø 1 november: officiële start energiebesparing

Wethouder Blom zal om 14.00 uur vanuit het gemeentehuis de eerste energieadviseur uitzwaaien, die op pad gaat naar de huishoudens. Ø 1 november: viering 75 jaar Brabants landschap en opening permanente tentoonstelling "Brabant in de ban van Buiten"

Een samenwerkingsproject van Natuurmuseum Brabant, Brabants landschap en Kempens Landschap(B). De opening wordt verricht door commissaris van de koningin in Noord-Brabant, mevrouw J.R.H. Maij-Weggen.

Ø 4 november: (finale) Haarense tenniskampioenschappen.

Ø 5 november: startbijeenkomst dorpsontwikkelingsplan Helvoirt

Aanvang 20.00 uur in gemeenschapshuis 't Gastenbosch

Ø 6 november: Welkomstavond voor nieuwe inwoners

Aanvang 19.30 uur in het gemeentehuis.

met besluitvorming over de eventuele ingediende

moties en amendementen.

Ø 14 november: startbijeenkomst dorpsontwikkelingsplan Biezenmortel

Aanvang 20.00 uur in gemeenschapshuis De Vorselaer

Ø 26 november: startbijeenkomst dorpsontwikkelingsplan Haaren

Aanvang 20.00 uur in gemeenschapshuis Den Domp