Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Tilburg (24/10)

TILBURG, 24 oktober 2007

Inbraakmelding leidt politie naar hennepdrogerij

TILBURG: Dinsdagavond 23 oktober kreeg de politie om 22.20 uur melding van een inbraak in een bovenwoning aan het Zuringhof in Tilburg. In de woning trof de politie een hennepdrogerij / hennepknipperij aan. Drie vermoedelijke inbrekers en een bewoner van het huis zijn aangehouden en ingesloten.

Omwonenden informeerden rond 22.20 uur de meldkamer, nadat met een stoeptegel de ruit van de balkondeur was ingegooid. Agenten betraden de woning om te onderzoeken of er mogelijk nog daders binnen waren. In de woning hing een sterke geur van hennep. De woonkamer bleek ingericht om hennep te drogen. Er stonden rekken met hennep en de kachel was flink warm gestookt. Er waren op dat moment geen personen in de woning.
In de woning lag verder hennepafval en andere goederen die gebruikt worden in de hennepteelt (o.a. assimilatielampen etc.). Tijdens het onderzoek in de woning kwam onverwacht een 27-jarige Tilburger de woning via de voordeur binnen. Hij is aangehouden en ingesloten op verdenking van overtreding van de Opiumwet.

Een van de melders van het voorval kon de politie een goed signalement geven van drie mannen die bij de woning gezien waren toen de ruit sneuvelde. Op basis daarvan werden drie verdachten opgepakt, die zich in de directe omgeving van de woning ophielden. Het gaat om inwoners van Tilburg van 18 jaar (2x) en 19 jaar oud.
Het drietal is ingesloten in het politiebureau en hun eventuele betrokkenheid bij inbraak wordt nader onderzocht.

Vonnisklant opgepakt

TILBURG: Een 46-jarige Tilburger is door de politie opgepakt. Dat gebeurde donderdagochtend 24 oktober en op verzoek van het Openbaar Ministerie. De man moet van de rechter nog een schadevergoeding van 13.904,76 wegens misdrijven die hij gepleegd heeft. De man blijft in gebreke en is daarom opgepakt en ingesloten.

Veelpleger opgepakt na winkeldiefstal

TILBURG: Een politieagente greep in toen ze zag dat winkelpersoneel problemen had met een betrapte winkeldief. De agenten deed dinsdagavond 23 oktober om 19.30 uur in haar vrije tijd boodschappen bij een supermarkt aan de Jan Heijnstraat toen het voorval gebeurde. Een 43-jarige Tilburger probeerde cosmetica-artikelen mee te nemen in zijn jaszak zonder de spullen te betalen. De man maakte wat stampij bij zijn arrestatie maar werd snel onder controle gebracht en ingesloten in het politiebureau. Hij is in verzekering gesteld om het een zogenaamde veelpleger betreft.

15-jarige op gestolen motor

TILBURG: Een 15-jarige inwoner van Tilburg is dinsdagavond 23 oktober opgepakt met een gestolen scooter. De knul maakt al langere tijd de wijk onveilig met zijn rijgedrag had de wijkagent vastgesteld. De jongen kon tot op heden niet eerder getraceerd of aangehouden worden. Op de Broekhovenseweg werd hij staande gehouden. Hij vertelde dat de rode scooter had gevonden en was niet in het bezit van de originele contactsleutel en kentekenpapieren. Uit nader onderzoek bleek dat het om een motorscooter gaat, die in Duitsland is gestolen. De jongen is nader verhoord over de herkomst van de scooter. Hij krijgt proces-verbaal voor heling van het apparaat.

Schrik door nep vuurwapen

HILVARENBEEK: Twee jongens zorgden dinsdagmiddag 23 oktober voor schrik in Hilvarenbeek. Op Groot Loo waren ze aan het richten met een vuurwapen, zo luidde de melding. Aan de hand van het op gegevens signalement controleerden gewaarschuwde agenten twee jongens op een scooter. In de buddyseat van de scooter werd het wapen aangetroffen. Het bleek een imitatiewapen te zijn dat er levensecht uitzag. Dit soort speelgoed is verboden in Nederland. Ze kunnen namelijk gemakkelijk voor bedreiging worden gebruikt. Verder hadden de jongens ook vuurwerk bij zich (48 Widow makers en een doosje Black Bermuda's). Tegen de jongens is proces-verbaal opgemaakt vanwege overtreding van de Wet Wapens en Munitie. Het vuurwerk én het nepwapen zijn door de politie in beslag genomen. De jongens zijn allebei 16 jaar oud en afkomstig uit Oostelbeers en Hilvarenbeek. Hun ouders zijn door de politie op de hoogte gesteld van de gebeurtenissen.

Nepvuurwapens worden door Nederlanders vaak gekocht in Zuid-Europese landen. Ze zijn daar gewoon in de winkel te koop, omdat de plaatselijke wapenwetten minder streng zijn dan in ons land. Veel mensen beseffen niet hoe ernstig de gevolgen kunnen zijn als nepwapens in verkeerde handen vallen. Ze zijn namelijk vaak zo goed nagemaakt dat ze niet van echt zijn te onderscheiden. Ze kunnen dus gemakkelijk te gebruiken om iemand te bedreigen of een overval te plegen. De exemplaren die zijn uitgevoerd als balletjespistool of laserpistool kunnen daarnaast ook verwondingen veroorzaken. Daarom wordt er niet alleen door de politie, maar ook door de Koninklijke Marechaussee en de douane op vliegvelden streng gecontroleerd op deze wapens. Wie zon nepper in zijn of haar bezit heeft, krijgt direct een proces-verbaal en een flinke boete.

Twee autos branden uit

TILBURG: Op dinsdagavond 23 oktober brandde rond middernacht twee autos uit. Het eerste voertuig ging rond 23.50 uur in vlammen op in de Van Tussenbroekstraat. Het ging om een Chrysler Grand Voyager bedrijfsauto. De twee autobrand was een kwartier later. Op de Purcelldreef moest de brandweer een zwarte Renault Twingo blussen. Een nabij geparkeerde groene Daihatsu Ferosa liep schroeischade op. Deze auto werd door de brandweer opzij geduwd om meer schade te voorkomen. Gezien het korte tijdsbestek waarbinnen e.a. plaatsvond en het feit dat beide locaties niet ver uit elkaar liggen, gaat de politie er van uit dat er mogelijk sprake is van brandstichting.
Uiteraard wordt dit vermoeden nader onderzocht.

Auteur: Jeroen Steenmeijer