Partij van de Arbeid

Den Haag, 24 oktober 2007

Vragen van het lid Wolbert (PvdA) aan de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

over patiënten in nood


1. Kent u het artikel uit het AD {1} over de dreigende gevolgen van de capaciteitsproblemen bij de zorgkantoren van Achmea?


2. Is het waar dat cliënten in ziekenhuizen moeten wachten tot ze naar huis kunnen omdat er niet gelijk thuiszorg geleverd kan worden?


3. Het Wilhelmina Ziekenhuis te Assen heeft aangegeven dat de geïndiceerde thuiszorg de laatste tijd vaak overgenomen wordt door mantelzorgers, zodat patiënten toch snel naar huis kunnen; is deze ontwikkeling u bekend en zo ja, bent u van plan daar iets aan te doen?


4. Is het u bekend dat er op het ogenblik bijna 100 cliënten in Drenthe wachten op thuiszorg?{2} Weet u hoeveel daarvan spoedeisende zorg nodig hebben of langer dan 6 weken moeten wachten?


5. Is het u bekend dat volgens enkele ziekenhuizen het bijna zo ver is dat terminale zorg niet meer thuis geleverd kan worden?


6. Vindt u de omstandigheid dat mensen niet meer kunnen kiezen waar ze willen overlijden een aanleiding om de noodprocedure in werking te stellen, gelet op uw toezegging tijdens het laatste AO over dreigende cliëntenstops in de thuiszorg om een dergelijke procedure in te voeren indien noodzakelijk?


7. U hebt in hetzelfde AO toegezegd dat de Nza zal bekijken of een herverdeling van budgetten tussen de regio's nodig is; mocht dat het geval zijn, kunt u dat dan nog in 2008 invoeren?

{1} "Patiënten in nood door tekorten thuiszorg" , d.d. 24 oktober 2007 {2} Gegevens verschaft door Zorgbelang Drenthe en Achmea Zorgkantoor