Openbaar Ministerie

Internationale actie tegen handel in minderjarige Nigeriaanse asielzoekers

24 oktober 2007

Met een twintigtal arrestaties en doorzoekingen in Nederland, de Verenigde Staten, Engeland, België, Frankrijk, Duitsland en Spanje hebben politiediensten en justitiële autoriteiten vandaag ingegrepen in de handel in minderjarige asielzoekers uit Nigeria.

In Nederland deden de Nationale Recherche, de Koninklijke Marechaussee en de Noordelijke Recherche Eenheid 13 aanhoudingen in Amsterdam (6), Eindhoven (1), Arnhem (1), Rotterdam (1), Den Haag (1), Utrecht (1) en Leeuwarden (2). Op verzoek van het Landelijk Parket zijn in New York, Madrid (2) Antwerpen en Coventry vijf Nigeriaanse hoofdverdachten aangehouden. Vorige week is een zesde Nigeriaanse hoofdverdachte al in Dublin aangehouden.
In Nederland werden bovendien tien illegale vreemdelingen aangetroffen op de adressen van de verdachten. Zij zijn overgedragen aan de vreemdelingendienst.

De internationaal opererende organisatie heeft vermoedelijk jarenlang op grote schaal minderjarige asielzoekers, overwegend meisjes, uit Nigeria naar Nederland gebracht. Zij zijn vermoedelijk onder valse voorwendselen geronseld om elders in Europa in de prostitutie te gaan werken.
De mensenhandelaren voorzagen de slachtoffers van valse reisdocumenten, vliegtickets en instructies voor het aanvragen van asiel op Schiphol. In Nederland werden de minderjarigen in open opvangcentra geplaatst, wat het voor de criminele organisatie betrekkelijk gemakkelijk maakte om greep te houden op de slachtoffers. De minderjarigen stonden ook wel onder dwang van voodoo. Zij werden gedwongen in Nigeria een belofte af te leggen tegenover een voodoopriester voor het terugbetalen van een zogenaamde schuld. Deze moest met verdiensten uit de prostitutie worden vereffend. Op hun uiteindelijke bestemming staan de minderjarige slachtoffers permanent onder toezicht van een zogeheten âMadamâ,

Het rechercheonderzoek naar de verdwijning van alleenstaande minderjarige asielzoekers uit Nigeria begon een jaar geleden. Uit een inventarisatie van de Koninklijke Marechaussee blijkt dat vanaf januari 2006 tot heden ongeveer 140 minderjarige Nigeriaanse asielzoekers met onbekende bestemming zijn vertrokken uit opvanghuizen. In een aantal gevallen konden zij door toedoen van het rechercheteam worden tegengehouden. Inmiddels zijn verschillende meisjes aangetroffen in de straatprostitutie in Frankrijk, Italië en Spanje.

Het onderzoek onder leiding van het Landelijk Parket leidde tot intensieve samenwerking met Spanje, België, Frankrijk, Engeland, Ierland en de Verenigde Staten. Het gemeenschappelijk doel van de Europese landen is de ontmanteling van het netwerk van mensenhandelaren. Daarnaast wordt onderzoek gedaan naar het crimineel verkregen vermogen. Vermoedelijk hebben de verdachten gebruikt gemaakt van underground banking om geld weg te sluizen.

De in Nederland aangehouden verdachten worden deze week voorgeleid aan de rechter-commissaris in Zwolle. Door het Landelijk Parket is de uitlevering gevraagd van de hoofdverdachten in de Verenigde Staten, Ierland, Spanje, België en Engeland. Het onderzoek richt zich op mensenhandel, mensensmokkel, deelneming aan een criminele organisatie, vervalsen van reisdocumenten, valsheid in geschrift en witwassen.

Voor informatie: Wim de Bruin