Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Stamcellen trainen hart na infarct

24 oktober 2007

Injectie van volwassen stamcellen in een geïnfarceerd hart verbetert de hartfunctie en verstevigt de hartwand. Gebruik van deze cellen kan wellicht op termijn hartfalen na een hartinfact verminderen. Dat hebben Leidse wetenschappers ontdekt. Hun onderzoek maakt deel uit van het Dutch Program for Tissue Engineering, dat wordt ondersteund door Technologiestichting STW en ZonMW.

Na een hartinfarct sterft een deel van het hart af. Herstel van littekenweefsel dat hierbij ontstaat, is nog steeds niet mogelijk. De meeste stamcelonderzoekers proberen van stamcellen nieuwe hartspiercellen te maken. Liesbeth Winter van het Leids Universitair Medisch Centrum wist stamcellen juist als trainer van het hart te laten optreden: de stamcellen zorgden ervoor dat minder weefsel afstierf en de resterende hartcellen beter gingen functioneren.

De promovenda gebruikte de 'Epicardium Derived Cell' of EPDC. Deze cel is cruciaal tijdens de embryonale hartontwikkeling: de embryonale EPDCs leveren cellen voor het bindweefselskelet van het hart en voor de wand van de kransslagaders. Ook spelen de EPDCs een belangrijke rol bij de vorming van een dikke, compacte hartspierwand. Zonder EPDCs blijft de hartspier erg dun en gaat het embryo dood.

Menselijke cellen stimuleren muizencellen
De promovenda gebruikte volwassen menselijke EPDCs die ze uit het weefsel van de hartboezem haalde. Deze cellen transplanteerde ze naar een muizenhart met een hartinfarct. De muizen met deze cellen behielden zowel op korte als op langere termijn van enkele weken een betere hartfunctie dan muizen zonder de cellen. Ook zorgden de menselijke stamcellen ervoor dat er minder muizencellen afstierven. Twee weken na celtransplantatie bevatten de behandelde harten meer bloedvaten, de hartspiercellen toonden een verhoogde activiteit van DNA-schade herstel, en de wand was dikker ter plaatse van het infarct. Deze resultaten suggereren dat de EPDCs reeds kort na transplantatie een stimulerend effect hebben op het omliggende hartweefsel.

Het Dutch Program on Tissue Engineering loopt sinds 2004. NWO, STW, en ZonMw hebben daaraan voorafgaand 3 miljoen euro beschikbaar gesteld voor een pilotprogramma op dit gebied. Het uiteindelijke DPTE programma heeft een omvang van MEUR 50. Hiervoor is een subsidie voor versterking van de Nederlandse kennisinfrastructuur (Bsik-subsidie) van MEUR 25 verkregen vanuit de Nederlandse overheid.

..............................

Noot voor de redactie,