Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
oktober 2007

25.000 lavendelplanten als eerbetuiging viaduct op Coenplein

Amsterdam - Kunstenaarsinitiatief 'Swamps' wil met het kunstproject 'A-Venue' eer betuigen aan het werkloze viaduct dat al 25 jaar midden op het verkeersknooppunt Coenplein in Amsterdam-Noord ligt. Plantensculptuur 'A-Venue' bestaat uit 25.000 lavendelplanten en heeft een afmeting van 238 meter lang, 15 meter breed en 12 meter hoog. Met deze sculptuur wil Swamps in zomer 2008 de aanwezigheid van het viaduct benadrukken.

Swamps is een initiatief dat bestaat uit Roel van Timmeren, Floris van der Kleij en David Veldhoen. Zij ontwikkelen niemandslanden, vergeten plekken die worden gekenmerkt door een eigenzinnige, rauwe schoonheid. Zij noemen dit 'no man's landart', een kruisbestuiving van land- en community art. Het viaduct op het Coenplein is zo'n niemandsland, het is werkloos doordat het geen begin en geen eind heeft. Wel is zij het middelpunt van honderdduizend automobilisten die hier dagelijks langs rijden en in de file staan. Vanaf 2010 wil Rijkswaterstaat met de beoogde bouw van de tweede Coentunnelbuis beginnen. Pas na 30 jaar zinloze aanwezigheid zou het dan zijn uiteindelijke bestemming krijgen.

Alle lavendelplanten zijn in het najaar 2007 geplant en duizenden automobilisten worden in de zomer van 2008 getrakteerd op een plantensculptuur dat als een eiland tussen de snelwegen drijft. Dan staan de planten in bloei en krijgt het kunstwerk zijn uiteindelijke paarsblauwe gestalte. Met de dagelijkse files in gedachte, ontstaat een bizar schouwspel van heuvels van lavendel die het wegdek lijken te verzwelgen.

Eind oktober wordt een webcam geplaatst, waardoor het Coenplein en de plantensculptuur 'live' te volgen zijn op de website www.swamps.nl. Ook komt er een weblog zodat mensen de mogelijkheid hebben om hun mening te geven over het verkeer, milieu, ecologie en andere aanverwante onderwerpen. Een educatief programma is in ontwikkeling.

'A-Venue' is op eigen initiatief door Swamps ontwikkeld. Het kunstwerk werd gerealiseerd met de steun van o.a. Coentunnel Company B.V.; het Amsterdams Fonds voor de Kunst; Sector Stadsdeelwerken Rayon-West; Stadsdeel Amsterdam-Noord; Rijkswaterstaat, Bank Nederlandse Gemeente en diverse lokale ondernemers.

Voor meer informatie over het project kunt u kijken op: www.swamps.nl.

Noot voor de redactie/