Bond van Trein-, Tram- en Busgebruikers


BTTB: SPEEL TROEVEN VAN DE TREIN TEN VOLLE UIT!

Volgende regering moet werk maken van beter spoorvervoer

De onderhandelaars op Hertoginnedal bespreken deze week het mobiliteitshoofdstuk. De Bond van Trein-, Tram- en Busgebruikers (BTTB) vraagt de nieuwe regering het spoorvervoer verder uit te bouwen als alternatief voor de groeiende files.

Op diverse spoorverbindingen is het aanbod ondermaats, aldus de BTTB: Vanuit Hasselt en Genk zijn de treinverbindingen naar Antwerpen en Brussel ondermaats; toenemende files en verkeersonveiligheid op de E313 en E314 zijn het gevolg. De BTTB dringt erop aan eindelijk werk te maken van een volwaardige treinverbinding op beide assen. Ook een rechtstreekse verbinding Roeselare - Kortrijk - Waregem - Gent - Brussel kan zonder infrastructuuraanpassingen 10 minuten sneller dan nu het geval is. De HSL Antwerpen - Breda ligt al een jaar gebruiksklaar te wachten: de Noorderkempen en grote steden als Breda en Eindhoven wachten tevergeefs op een snelle treinverbinding naar Antwerpen en Brussel.

Teveel Belgische treinen stoppen aan de landsgrenzen en voor korte ritten over de grens betaal je een veelvoud van een binnenlands ticket. Gelet op de centrale positie van België binnen de Europese Unie, vraagt de BTTB de nieuwe regering dit anachronisme in het eengemaakte Europa weg te werken.

Ook in het lokale spoorvervoer is er werk aan de winkel. De reizigersbond roept de nieuwe regering op eindelijk werk te maken van de bestelling van aangepast materieel voor het voorstadsnet rond Brussel (het GEN). De voorbije twee regeringen slaagden er niet in dit project op de rails te zetten. In landelijke gebieden is light rail - licht spoorwegmaterieel op secundaire lijnen - een uitstekende keuze als ruggengraat van het openbaar vervoer. Het meenemen van de fiets in de trein dient, zeker voor korte afstanden, het spoor aantrekkelijker te maken als deel van een verplaatsingsketen: momenteel wordt het meenemen van de fiets echter ontmoedigd.

terug Persbericht BTTB 24 oktober 2007