Partij van de Arbeid

Bozkurt: invoering blue card goed initiatief

24-10-2007 03:31

De Europese Commissie wil de drempel voor hoog opgeleide kennisimmigranten verlagen door het invoeren van een blue card, de Europese equivalent van de Amerikaanse green card. Emine Bozkurt, Europarlementarier voor de PvdA, vindt het een uitstekend plan: 'het wordt getalenteerde mensen op dit moment veel te moeilijk gemaakt om in Europa te werken.'

Wellicht is dat volgend jaar al verleden tijd, want met de blue card kunnen toptalenten straks twee jaar lang legaal werken en verblijven in de EU. Bozkurt vindt dat de commissie goed werk geleverd heeft. 'Dit voorstel is een belangrijke stap voor het vereenvoudigen en versnellen van de procedures voor immigratie. Volgens Bozkurt gaat momenteel het overgrote deel van de hoogopgeleide migranten naar de VS of Canada. Dat moet echt veranderen als we concurrerend en innovatief willen blijven. Het is absurd dat jong buitenlands talent na hun studie weer vertrekt omdat de procedures in Europa zo ingewikkeld en ondoorzichtig zijn'.

De Europese Commissie wil Europa op deze manier aantrekkelijker maken voor toptalent uit de rest van de wereld. Ook de gezinnen van deze toptalenten kunnen meekomen. Het voorstel bevat nog wel een paar haken en ogen, zo moet er duidelijker worden vastgelegd welke migranten welkom zijn in Europa vindt Bozkurt. De formulering in het voorstel vind ik nog te vaag. Het is ook van belang dat elke Europese lidstaat dat zelf verder kan invullen. Nederland heeft nu eenmaal andere behoeftes dan een ander Europees land. Bovendien heeft Bozkurt moeite met de voorwaarden voor de gezinshereniging: Het is nog onduidelijk wat precies de rechten en plichten van eventueel meereizende familieleden zijn. Daar moeten we heel heldere afspraken over maken.

Een ander probleem is hoe deze plannen zich verhouden tot de huidige beperkingen die de nieuwe EU-lidstaten zijn opgelegd. De (veelal goedkope) arbeidskrachten uit de nieuwe lidstaten kunnen niet zomaar elders in Europa aan de slag. Juridisch moet er dus nog heel wat gesleuteld worden aan het voorstel aldus Bozkurt: We staan positief tegenover de plannen maar er is voor het Europees Parlement nog veel werk aan de winkel om alle rechten en plichten van deze nieuwe immigranten duidelijk te krijgen.