Ingezonden persbericht


Persbericht

Apeldoorn, 24 oktober 2007

Gorillababy trekt veel bekijks

De pasgeboren gorilla in Apenheul blijkt een mannetje te zijn. Hij heeft de naam Mapasa gekregen. Mapasa is de eerste zoon van gorillaleider Jambo en Mandji. Bezoekers stromen in grote getale toe om de kleine te bewonderen. En ook al is het verzorgen van een jonge gorilla vooral de taak van de moeder, ook Jambo toont steeds meer belangstelling. De eerste dagen leek het alsof hij niet doorhad dat hij vader geworden was. Inmiddels is hij regelmatig in de buurt van Mandji te vinden. Hij lijkt de baby nu best spannend te vinden. Jambo houdt Mapasa goed in de gaten en probeert zijn zoon af en toe aan te raken.

Bij goed weer (droog en boven de 10 graden) zijn moeder en baby buiten op het eiland te zien. Bij minder weer zit de gorillagroep binnen, waar Mandji haar zoon van achter het glas dikwijls van heel dichtbij aan de bezoekers laat zien. Voor wie de baby (nog) niet gezien heeft of nogmaals ervan wil genieten, kan op www.apenheul.nl een filmpje van de kleine Mapasa bekijken.

Bizar
Stomverbaasd waren de verzorgers toen ze zaterdagochtend 20 oktober, vijf dagen na de geboorte van Mapasa, zagen dat Mandji nog een keer was bevallen. Tweelingen zijn bij gorilla's bijzonder zeldzaam. Deze baby, ook een mannetje, bleek helaas al enkele dagen overleden. Het kereltje woog 1700 gram en was volledig ontwikkeld. Waarom deze tweede niet binnen enkele uren ook geboren is, is nog een raadsel. Waarom de baby is overleden ook. Op dit moment wordt de kleine onderzocht. Mandji had dus bijna de zware taak gehad twee baby's op te voeden. Toch lijkt Mandji van de gebeurtenis niet erg onder de indruk. Zij gaat helemaal op in het verzorgen van haar pasgeboren zoon. De naam Mapasa betekent in het Lingala heel toepasselijk 'één van een tweeling'.


- - - einde bericht - - -



Ingezonden persbericht