Senternovem


24-10-2007 | Natwasserijen overschrijden 20% besparing met de MJA2

De industriële wasserijen in Nederland slagen er opnieuw in om de meerjarenafspraken energie-efficiency, de MJA2, voorspoedig in te vullen. Dit jaar komt de sector met zekerheid boven de gewenste 20% verbetering uit (ten opzichte van referentiejaar 1998). Een uitstekend resultaat, dat de deelnemende bedrijven forse besparingen oplevert op de vereiste hoeveelheid energie per kilogram wasgoed.

Kansen te over: intern én in de keten
In het vakblad TextielBeheer (nr. 5, 2007) wordt met gepaste trots vermeld dat de sector tijdens het convenant MJA1 - in de periode tussen 1989 en 2001 - een energie-efficiencyverbetering van maar liefst 24% wist te realiseren. En zoals de resultaten van de MJA2 nu illustreren, zijn de besparingsmogelijkheden nog lang niet uitgeput. In de praktijk blijkt dat de natwasserijen in de eerste plaats intern, dus met het verbeteren van de eigen processen, nog veel kunnen bereiken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan zorgvuldige isolatie, preventief onderhoud, stoomopwekking en de instellingen van was- en droogapparatuur. De sector komt daarom nog niet of nauwelijks toe aan het verruimde blikveld van de MJA2 middels de Verbredingsthema's. Maar dat komt gegarandeerd in de nabije toekomst: potentiële besparingen door toepassing van nieuwe textielsoorten, vernieuwing in handdoeken, de ontwikkeling van nieuwe toepassingen van chips, et cetera.

Kostenbesparing door gebruikersgroepen
Met een actieve brancheorganisatie op de achtergrond, zijn het vooral de deelnemende bedrijven zélf die de gunstige resultaten neerzetten. De module Milieu & Techniek van de FTN (voluit: Federatie Textielbeheer Nederland) zet voortdurend aandachtspunten rondom energie en milieu op de agenda, en heeft door de jaren heen al diverse succesvolle initiatieven ontplooid. Ondersteund door SenterNovem heeft de FTN bijvoorbeeld gebruikersgroepen opgericht rondom de thema's Drogen en Stoom. In een gebruikersgroep komen de deelnemers bij elkaar om kennis en ervaring uit te wisselen, een project te definiëren en samen te werken aan oplossingen. Bijkomend voordeel van zo'n gebruikersgroep is kostenbesparing: het project verbetert de energie-efficiency van de deelnemer en dat levert direct financieel voordeel op. Daarnaast wordt er geen commercieel gevoelige informatie uitgewisseld. Het animo voor vervolgprojecten is dan ook groot.

Nieuwe ronde, nieuwe kansen
In 2008 vindt weer een zogenaamde 'EBP-ronde' plaats: alle MJA-deelnemers gaan dan aan de slag met het actualiseren van hun Energiebesparingsplan (EBP) voor de periode 2009-2012. SenterNovem is nu al bezig met het opzetten van de Handreiking EBP waarin alle actuele ontwikkelingen, wet- en regelgeving en Europese directives zijn verwerkt. Wellicht een goed moment voor de weinige, vooral kleinere wasserijen, die nog niet deelnemen aan de MJA2 om zich alsnog aan te sluiten. De voordelen zijn immers niet alleen praktisch, maar vooral ook financieel van aard.

Meer informatie over Verbredingsthema's?
Kijk op http://www.senternovem.nl/mja/verbredingsthemas/index.asp