CDA

24 oktober 2007 - Persbericht -
Ria Oomen: Geen Turkse disproportionele militaire acties in Irak

Het Europees Parlement roept de Turkse regering op geen disproportionele militaire acties uit te voeren in Irak.

Turkije en Irak moeten hun militaire en politie-samenwerking intensiveren en op die manier terroristische activiteiten in het grensgebied bestrijden en de spanning in dat gebied verminderen. De Raad van Ministers wordt opgeroepen om de samenwerking tussen het Koerdisch Regionaal Bestuur in Irak en Turkije te stimuleren, waarbij het Koerdisch Bestuur haar verantwoordelijkheid moet nemen in de bestrijding van terroristische aanvallen vanuit Noord-Irak. Dit staat in een resolutie die vandaag met brede meerderheid is aangenomen.

De resolutie geeft aan op welke punten de Europese Commissie aandacht moet geven bij haar rapportage over het verloop van de onderhandelingen met Turkije dat in november zal worden gepresenteerd. Verder wordt de nieuwe Turkse regering opgeroepen om het hervormingsproces te versnellen. Het gaat hierbij om mensenrechten, inclusief de rechten van religieuze minderheden en de hervorming van de rechtelijke macht.

Ria Oomen-Ruijten. 'Ik ben tevreden met de brede steun. Dit geeft een sterk signaal richting Turkije en richting de Europese Commissie. Wij willen de voortgangsrapportages verbreden om een beter inzicht te krijgen in de ontwikkelingen. We willen bijvoorbeeld de sociale samenhang binnen Turkije verbeteren, de samenwerking tussen de EU en Turkije op energievoorziening verbeteren en de sociale dialoog tussen werknemers en werkgevers versterken. Tot slot willen wij dat de Europese Commissie de Turkse regering steunt bij de sociale en economische hervormingen in het zuidoosten van Turkije.