Nieuw-Vlaamse Alliantie


Alle Europese werknemers hebben recht op een rookvrije werkplek (24/10/07)

Vandaag gaf het Europees Parlement zijn reactie op het Groenboek van de Europese Commissie: "Op weg naar een rookvrij Europa". Het Parlement verzoekt de Commissie via een richtlijn alle werkgevers ertoe te verplichten de werkplek vrij van tabaksrook te maken. Bijkomend verzoekt het Parlement de lidstaten binnen 2 jaar een onbeperkt rookverbod in te voeren ook in de horecasector, in alle gesloten openbare gebouwen, vervoersmiddelen en openbare speelplaatsen. N-VA Europarlementslid Frieda Brepoels is bijzonder verheugd over het resultaat van de stemming.

Frieda Brepoels: "In sommige lidstaten werd al enige tijd een vooruitstrevende wetgeving ingevoerd: zo hebben Ierland en het Verenigd Koninkrijk een volledig rookverbod in gesloten werkruimtes, inclusief in cafés en restaurants. Ook België voerde sinds 1 januari 2007 een rookverbod in, maar de horeca is hier nog niet volledig in opgenomen. In heel wat andere lidstaten geldt echter nog geen rookverbod. Deze situatie zorgt ervoor dat niet alle Europese burgers op gelijke manier beschermd worden tegen passief roken, hoewel dit in de Kaderconventie inzake tabakscontrole van de
Wereldgezondheidsorganisatie erkend wordt als een fundamenteel mensenrecht."*

Frieda Brepoels benadrukt dat een absoluut rookverbod de meest efficiënte manier is om burgers te beschermen en roken terug te dringen. Frieda Brepoels: "Uit het rapport van de Europese Commissie blijkt dat bijna 70% van de Europeanen niet rookt en de overgrote meerderheid van de rokers wil stoppen. Een rookvrij beleid wordt dan ook gesteund door de meerderheid van de burgers: 86% is voorstander van een verbod op de werkplek, 84% is voor een verbod op andere publieke plaatsen, 77% is tegen roken in restaurants en 61% spreekt zich uit tegen roken in cafés. Tenslotte toont onderzoek uit Ierland en de Verenigde Staten (i.e. New York en Californië) aan dat een rookverbod in de horeca geen negatief economisch effect heeft."

Het Parlement vraagt de lidstaten ook tal van flankerende maatregelen te nemen zoals voorlichting en stoptherapieën. De Europese Commissie krijgt ook een aantal opdrachten mee zoals de herziening van de richtlijn inzake tabaksproducten (alle additieven moeten vermeld worden op de pakjes) en verder onderzoek naar Europese maatregelen voor een rookvrij Europa (o.a. Verbod op verkoop van tabaksproducten aan jongeren onder de 18 jaar, verwijdering van tabaksproducten uit de schappen van zelfbedieningswinkels, ...).


* Volgende gegevens benadrukken hoe belangrijk een rookvrije werkplek is:


- In de EU overlijden jaarlijks 650.000 burgers aan de gevolgen van roken. Passief roken leidt jaarlijks tot bijna 80.000 doden.


- Omgevingstabaksrook is geclassificeerd als carcinogeen en heeft een enorme impact op de gezondheid: niet-rokers die blootgesteld worden aan tabaksrook hebben 20 tot 30 % meer kans op longkanker, lopen 25 tot 30 % meer risico op hart- en vaatziekten en krijgen aanzienlijk meer last van ademhalingsaandoeningen.

Bovendien neemt het risico van passief roken niet in gelijke mate toe met de blootstelling aan tabaksrook: het effect verhoudt zich namelijk niet-lineair tot de dosis. Zo loopt een passieve roker al bijna half zoveel risico op een hartziekte als iemand die 20 sigaretten per dag rookt.


- Passief roken brengt, naast menselijke drama"s, uiteraard ook torenhoge sociaaleconomische kosten met zich mee. Deze kosten zouden in de honderden miljarden lopen.

Auteur:
Europees parlementslid
Frieda Brepoels

Meer informatie:
Contactpersoon: secretariaat Frieda Brepoels
Telefoon: 02 284 58 62
Fax: 02 284 98 62
E-post: frieda.brepoels@europarl.europa.eu
Url: www.friedabrepoels.eu