Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard


Hoogheemraadschap controleert het slootonderhoud

Sinds 1 oktober controleert het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard het onderhoud van de watergangen in haar beheersgebied. Goed onderhouden sloten zijn belangrijk voor de afvoer van het water. Door een goede afvoer van het water kan wateroverlast worden tegengegaan. Ook de waterkwaliteit verbetert door goed onderhouden sloten.

Bent u onderhoudsplichtig

Wanneer u eigenaar bent van een stuk grond dat grenst aan een sloot, bent u verantwoordelijk voor het onderhoud van de halve breedte van die sloot. Ook al is die sloot zelf niet van u. Dat geldt ook wanneer u beperkt recht heeft op de grond langs een sloot, zoals erfpacht. Een uitzondering daarop vormen de hoofdwatergangen. Deze zijn in onderhoud bij het hoogheemraadschap. Als niet duidelijk is of u onderhoudsplichtig bent, kunt u contact opnemen met de afdeling Vergunningverlening en Handhaving van het hoogheemraadschap.

Wat moet u doen

Wanneer u grond langs een sloot bezit, moet u gewoon onderhoud uitvoeren om wateroverlast tegen te gaan. Onder gewoon onderhoud verstaat het hoogheemraadschap:

* Het verwijderen van begroeiingen en (drijf-)vuil die de doorstroming of de berging van water kunnen belemmeren
* Het snoeien van houtachtige gewassen die over de sloten hangen en die het onderhoud en de bereikbaarheid kunnen belemmeren
* Het maaien van de taluds (de schuine slootkanten). Eigenaren bepalen zelf of zij het maaisel op de kant laten liggen of afvoeren

Wanneer starten de controles

Dit jaar vindt de jaarlijkse controle plaats vanaf 1 oktober 2007 in de regio Krimpenerwaard en vanaf 1 november 2007 in de regio Schieland. Op deze data moet u als grondeigenaar of -gebruiker dus aan uw onderhoudsplicht hebben voldaan. De schouwperiode duurt ongeveer vier weken. Als blijkt dat niet aan de onderhoudsplicht is voldaan, kan het hoogheemraadschap besluiten bestuursdwang toe te passen. Dit houdt uiteindelijk in dat het hoogheemraadschap het onderhoud uitvoert op kosten van de onderhoudsplichtige.

Vragen

Voor vragen en opmerkingen kunt u contact opnemen met de afdeling Vergunningverlening en Handhaving van het hoogheemraadschap, telefoonnummer 010 45 37 393.

Meest gestelde vragen