Ingezonden persbericht


Amsterdam, 24 oktober 2007

PERSBERICHT
Resultaten veiling van objecten uit museaal bezit

Afgelopen dinsdag 23 oktober werd in het Venduehuis der Notarissen te Den Haag een bijzondere veiling gehouden van museumstukken uit de collectie van het Instituut Collectie Nederland en vijf Nederlandse musea. Daarnaast werden 16 portretten van bekende Nederlanders geveild voor het goede doel. Met deze veiling is veel meer bereikt dan het financiële resultaat alleen. De musea zochten voor deze voorwerpen een nieuwe bestemming, en dat is gelukt. Bijna alle voorwerpen die op de veilingen zijn aangeboden hebben een nieuwe eigenaar gekregen.

Missie gelukt
De veiling in het Venduehuis was de afsluiting van een veilingperiode die de hele zomer heeft geduurd. Vanaf 4 juli werden er honderden voorwerpen aangeboden via eBay op de speciaal ontwikkelde site: www.haaleenstukjemuseuminhuis.nl De voorwerpen waren afkomstig van Centraal Museum Utrecht, Industrion Kerkrade, Museum voor Communicatie te Den Haag, museumgoudA en Stedelijk Museum De Lakenhal en het Instituut Collectie Nederland en werden geveild omdat ze niet meer passen in de museale collecties. De musea zochten voor deze voorwerpen een nieuwe bestemming, een betere plaats dan achter in het depot. Dat is gelukt. Bijna alle voorwerpen die op de veilingen zijn aangeboden hebben een nieuwe eigenaar gekregen.

Naast de werken uit de musea werden in het Venduehuis ook 16 portretten geveild van bekende Nederlanders. De schilderijen zijn gemaakt in de tv-serie BankGiro Loterij - Sterren op het Doek van Omroep Max. De opbrengsten van deze doeken gingen naar goede doelen die de geportretteerden zelf hadden uitgekozen. Albert Verlinde, Loretta Schrijver, familie van Ernst Daniël Smid en Frits Bolkestein waren zelf in de zaal en vertelden over 'hun' goede doel. Dat kwam de opbrengst zeer ten goede.

Er was veel belangstelling voor beide veilingen.
www.haaleenstukjemuseuminhuis.nl had meer dan een miljoen pageviews en 112.000 bezoekers. De veilingzaal in het Venduehuis was overvol.

Opbrengst boven verwachting
De veiling via www.haaleenstukjemuseuminhuis.nl loopt nog tot aanstaande zondag en de opbrengst is daarom ook nog niet definitief vastgesteld. Tot begin oktober waren de opbrengsten van deze eBay veiling ongeveer ¤ 662.000. De portretten van Sterren op het Doek werden voor in totaal iets meer dan ¤ 23.000 verkocht en de voorwwerpen van het ICN en de vijf musea brachten samen ongeveer ¤ 83.000 op. Dat was boven de gestelde verwachting..

De opbrengst van de veilingen wordt, na aftrek van de kosten verdeeld over de musea die participeren in dit proefproject. De musea zullen dit geld gebruiken voor nieuwe aankopen.

Het hele project is niet bedoeld voor financieel gewin. Het belangrijkste doel is het geven van een nieuwe en vooral betere bestemming van werken die niet functioneerden in de collectie. Daarnaast wil het ICN de ervaringen die zijn opgedaan bij dit selectie- en afstotingsproject toegankelijk maken voor alle musea omdat het ICN als kennisinstituut een belangrijke adviesfunctie heeft binnen de museale sector.