Gemeente Groningen



woensdag 24 oktober 2007:
"SPRINGPLANK": begeleiding en controle van uitkeringsgerechtigden

Consequente handhaving en intensieve begeleiding naar werk van klanten met een bijstandsuitkering in combinatie met een verplichte werkstage is de kern van het experiment `Springplank' van de dienst Sociale Zaken en Werk van de gemeente Groningen. Het resultaat van twee jaar proefdraaien is dat 61 van de 119 deelnemers geen uitkering meer ontvangen. Van deze groep van 61 deelnemers hebben 34 deelnemers een baan gevonden. Op basis van ervaringen met soortgelijke projecten in Amsterdam en Schiedam hield Groningen er rekening mee dat 25% van de deelnemers de bijstandsuitkering niet meer nodig had. Dit percentage ligt in Groningen aanzienlijk hoger: 51% van de deelnemers heeft inmiddels geen uitkering meer.

De dienst SOZAWE heeft regelmatig te maken met klanten die weinig inspanningen verrichten om aan het werk te gaan, zonder dat hierbij duidelijke belemmeringen spelen. Naar inschatting liggen gebrek aan motivatie of discipline maar ook het vermoeden van fraude (zwart werk) hieraan ten grondslag.

Dit was voor de dienst reden om voor deze groep uitkeringsgerechtigden een intensievere vorm van re-integratie te starten: experiment `Springplank'. De kern van `Springplank' is een intensieve re-integratiebegeleiding in combinatie met een intensieve controle. Het uitgangspunt van Springplank is een verplichte werkstage van maximaal drie maanden, 36 uur per week, in een omgeving die een goede controle mogelijk maakt. Gelijktijdig vindt intensieve begeleiding plaats. Het doel is het verkrijgen van regulier werk. De aanpak blijkt voor deze groep klanten te werken.

De dienst Sociale Zaken en Werk voert het project Springplank samen uit met de Dienst Sociale Werkvoorziening Stadspark (DSW Stadspark).