Gemeente Groningen


woensdag 24 oktober 2007:
Gemeentecontrole gecombineerd met onderzoek zorgbehoefte

Voor het eerst heeft de gemeente Groningen bij de controle van woningdelers die een bijstandsuitkering ontvangen gekeken naar de behoefte aan zorg. Bij de themacontrole woningdelers waren in totaal 86 bijstandontvangers betrokken. Bij 36 van hen werd in een gesprek aandacht besteed aan de behoefte aan zorg. Dit heeft geresulteerd in vijftien concrete acties, waaronder een groot aantal rechtstreekse verwijzingen naar onder meer de Maatschappelijke Juridische Dienstverlening, Woon Service en de Verslavingszorg. Ook werd in twee gevallen een aanvraag bijzondere bijstand in behandeling genomen. Gezien deze effecten wil de gemeente Groningen in de toekomst doorgaan met de gecombineerde aandacht voor zowel rechtmatigheid als zorg.

In de maanden mei en juni van dit jaar heeft de dienst SOZAWE extra gecontroleerd op de rechtmatige verstrekking van bijstandsuitkering aan de groep woningdelers. Aan deze controle ging een intensieve voorlichtingscampagne - "Onder één dak?!" - vooraf. Daarnaast zijn ruim 1500 woningdelers door middel van een informatiebrief benaderd.

Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in het onderzoeken van 86 dossiers. In 72 gevallen kon de uitkering ongewijzigd worden voortgezet (83,7%), in 11 gevallen (12,8%) moest de uitkering worden beëindigd omdat sprake was van fraude of de rechtmatigheid van de bijstandverstrekking niet aantoonbaar was. In 3 gevallen (3,5%) is de uitkering alsnog verhoogd omdat de bijstandontvangers geen woningdeler (meer) bleken te zijn.

De gemeente concludeert op basis van deze uitkomsten dat het onderzoek naar woningdelers een zinvolle controle is geweest. Ook de extra aandacht voor de behoefte aan zorg heeft effect gehad. Reden om in de toekomst door te gaan met de gecombineerde aanpak.