Ingezonden persbericht


DAILY REPORT

Datum Woensdag 24 oktober 2007 ­ vierde dag van de race

Thema Nuna4 heeft wind mee: finish in zicht

Met de maximum toegestane snelheid reed coureur Oliver Nuna4 om 8.00 uur precies, als eerste Alice Springs uit. Zelfs op dit vroege uur stonden er al fotografen langs de kant van de weg die de supersnelle zonnewagen probeerden vast te leggen. Met volle batterijen en een strakblauwe lucht werd vandaag een grotere afstand afgelegd dan gepland: maarliefst 752 kilometer. Vooral de wind was hier debet aan. Nuna4 is zó ontworpen dat de wielkappen werken als de zeilen van een boot. Hierdoor was tot 18 procent minder energie uit de zon nodig en kon harder gereden worden. De wind vroeg echter wel veel van de linkervoorband. Deze moest tot vier keer toe verwisseld worden. En ook voor coureur Rabih was de tweede etappe pittig: "Het was heftig, constant opletten vanwege de onvoorspelbare wind en lekke banden. Maar het was in ieder geval niet saai!"

De finish komt in zicht: het is nog 776 kilometer naar Adelaide. Het zal erom spannen of het Nuon Solar Team morgen vóór 17.00 uur de finish kan bereiken. Het Belgische Umicore-team heeft zo'n honderd kilometer achter het Nuon Solar Team hun kamp opgeslagen. En het Australische Aurora-team zit daar weer ongeveer vijftig kilometer achter.

Afgelegde afstand - Afgelegde afstand vandaag: 751,679 kilometer
- Afgelegde afstand totaal tot nu toe: 2.238 kilometer

Status Nuna4 Vanmiddag reed Nuna4 tot vier keer toe een van de speciale zonnewagenbanden stuk. Het verwisselen van de lekke banden verliep steeds vlotter; de laatste keer in twee minuten en vijfenveertig seconden. Rabih: "Vanavond kijk ik samen met Gert de wielophanging na. Schoonmaken, lagers vervangen. Zeker in deze omstandigheden ­ met veel wind en oneffenheden in de weg ­ is goed onderhoud noodzakelijk."

Status team en De vermoeidheid begint nu echt toe te slaan. Met energiedrankjes, spacebars en peptalk coureurs wordt de concentratie vastgehouden om de lange stukken over de dieprode vlaktes ten zuiden van Alice Springs te overbruggen. De middag bracht genoeg actie om de vermoeidheid af te schudden: er stond een harde wind en het hele team kwam vier keer in actie om een lekke band te verwisselen.

Statistieken / Fun Prestaties Nuna4 tijdens tweede racedag: facts - Gemiddelde snelheid: 88,35 kilometer/uur;
- Topsnelheid, bij inhaalmanoeuvres: 103,71 kilometer/uur;
- Totale rijtijd 8 uur en 30 minuten (zonder stilstaan op controlestops).

Tussenstand Challenge Class:
1. Nuon Solar Team (Nederland)
2. Umicore Solar Team (België)
3. Aurora Vehicle Association Team (Australië)
4. FH Bochum Solar Car Team (Duitsland)

Quote van de dag Gert, na vier bandenwissels: "Oefening baart kunst."

Foto van de dag Het Nuon Solar Team tilt Nuna4 de Stuart Highway op na een supersnelle bandenwissel.

Filmmateriaal van de Kijk voor de nieuwste filmpjes op http://www.youtube.com/nuonsolarteam dag

Noot voor redacties:

Voor meer informatie of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met (

Ingezonden persbericht