Raad van de Europese Unie

http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/nl/cfsp/96833.pdf (

NL
RAAD VAN
DE EUROPESE UNIE
NL

Brussel, 23 oktober 2007
14246/07 (Presse 248)
P 094/07
(OR. fr)

Verklaring van het voorzitterschap namens de EU over de Comoren

De EU heeft reeds herhaaldelijk uiting gegeven aan haar bezorgdheid over de crisis die de eenheid van de Comoren bedreigt. Vandaag wenst zij haar volle steun te betuigen voor de besluiten die de Raad voor Vrede en Veiligheid van de Afrikaanse Unie heeft genomen tijdens zijn zitting van 10 oktober 2007, en met name voor de maatregelen tegen de onwettige autoriteiten van Anjouan welke hij heeft aangenomen. De EU herinnert aan haar steun voor de instandhouding van de integriteit en de eenheid van de Unie der Comoren, op basis van de overeenkomsten van Fomboni (2001) en Moroni (2003). Zij herhaalt dat nieuwe verkiezingen op Anjouan nodig zijn, onder toezicht van de AU, overeenkomstig de aanbevelingen van de vergaderingen te Kaapstad van 19 juni en 18 september 2007.
De EU is bereid te onderzoeken welke bijstand zij de AU kan bieden bij de uitvoering van de op 10 oktober jongstleden door de Raad voor Vrede en Veiligheid genomen besluiten.

De kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaatlidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro en Servië, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne, Moldavië, Armenië, Azerbeidzjan en Georgië, sluiten zich bij deze verklaring aan.

*Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.