Nieuw-Vlaamse Alliantie


Onderhandelingen met Turkije lijken op processie van Echternach (24/10/07)

Het Europees Parlement zegt vandaag flink zijn mening over de lopende toetredingsonderhandelingen met Turkije. Hierbij gaat het de gevoelige onderwerpen niet uit de weg, ook niet over de relatie met de buren.

Frieda Brepoels: "Er is vandaag, in tegenstelling tot het verleden, een zeer brede basis in het Parlement voor een erg kritisch rapport. Er wordt namelijk vastgesteld dat het hervormingsproces grote vertraging oploopt, dat er geen enkele vooruitgang werd geboekt in de uitvoering van het Ankara protocol (impliciete erkenning van Cyprus via de douane-unie), dat artikel 301 van het Turkse strafwetboek en andere relevante artikelen ivm de vrijheid van meningsuiting nog steeds wachten op hun schrapping, dat inmenging van het Turkse leger in het politieke proces schering en inslag is, dat de rechten van vrouwen en kinderen veel beter moeten,...."

Turkije slaagt er evenmin in om goede nabuurschapbetrekkingen uit te bouwen. Zo houdt Turkije nog steeds de economische blokkade in stand met Armenië waardoor de grens gesloten blijft voor alle verkeer. Onlangs riep het Amerikaanse Congres Turkije op een streep te trekken onder het verleden door de Armeense genocide te erkennen, jammer dat het Europees Parlement dit voorbeeld niet volgt. Tevens moet het duidelijk zijn dat grootschalige militaire operaties in het Noorden van Irak, geen enkel uitzicht bieden op het voorkomen van terroristische activiteiten noch op een politieke oplossing voor het Koerdische vraagstuk.

Nu het Hervormingsverdrag eindelijk een kader biedt voor definitieve institutionele relaties tussen de Europese instellingen, moet Europa eerst werk maken van verdere verdieping. Dat is ook duidelijk de vraag van de Europese burgers. Tevens dreigt e en verdere uitbreiding, zeker die met Turkije, de uitbouw van een politieke unie te hypothekeren. Een Turks lidmaatschap zou de Unie immers doen verzanden tot een louter economisch project en dat strookt allerminst met de finaliteit die de N-VA met Europa voor ogen heeft.

Auteur:
Europees parlementslid
Frieda Brepoels

Meer informatie:
Contactpersoon: secretariaat Frieda Brepoels
Telefoon: 02 284 58 62
Fax: 02 284 98 62
E-post: frieda.brepoels@europarl.europa.eu
Url: www.friedabrepoels.eu