Ingezonden persbericht


IBM Global CFO Study: Bijna tweederde van de ondernemingen krijgt te maken met grote risico's en bijna de helft is niet goed voorbereid

Integrated Finance Organizations (IFO's) gaan beter met risico's om door de snelheid en veerkracht waarmee zij op globaliseringsproblemen reageren

De Global CFO Study geeft antwoord op de volgende vragen:
* Hoe gaan Financiële afdelingen om met de nieuwe mogelijkheden en uitdagingen van globalisatie?
* Verhoogt betere integratie de prestaties en vermindert het risico of gebeurt juist het tegenovergestelde?
* Hoe gaan exceptionele ondernemingen om met performance management en risico?
* Wat is de rol van de CFO's met betrekking tot risk management?

Amsterdam - 24 oktober, 2007 -
Vandaag heeft IBM de resultaten bekend gemaakt van een groot onderzoek onder meer dan 1200 Chief Financial Officers (CFO's) en Finance Executives uit 79 landen, waarin wordt geconcludeerd dat een verrassend groot aantal ondernemingen niet goed is voorbereid op het omgaan met risicovolle situaties voor hun organisatie. Volgens het onderzoek heeft in de afgelopen drie jaar 62 procent van de ondernemingen met meer dan $5 miljard aan inkomsten te maken gehad met een risicogebeurtenis. En toen deze gebeurtenis - zoals een strategische, operationele of geopolitieke - zich voordeed, was 42 procent van deze ondernemingen er niet goed op voorbereid.

Het onderzoek onder de naam 'Balancing risk and performance with an Integrated Finance Organization' is ontwikkeld door IBM Global Business Services' Financial Management en het IBM Institute for Business Value (IBV), en werd ondersteund door de Wharton School van de University of Pennsylvania en de Economist Intelligence Unit. Meer dan de helft van de deelnemende CFO's en senior finance executives heeft deelgenomen aan een persoonlijk vraaggesprek. Deze waren bedoeld om inzichten bloot te leggen ten aanzien van risicobeheer en financiële transformatie. De rest heeft deelgenomen aan een online onderzoek.

Een ander belangrijk onderdeel van het onderzoek richtte zich op de opkomst van Integrated Finance Organizations (IFO's). IFO's zijn gedefinieerd als instellingen die op zijn minst voor de hele onderneming standaarden opleggen zoals een standaard account schema, gemeenschappelijke gegevensdefinities en gemeenschappelijke standaardprocessen. Het onderzoek concludeert dat bedrijfsbrede gemeenschappelijke gegevensdefinities, een standaard account schema, gemeenschappelijke standaardprocessen en wereldwijd ingestelde standaarden onderdelen zijn van goed bestuur en wat in het onderzoek de Integrated Finance Organization (IFO) wordt genoemd. Minder dan een op zeven ondernemingen besturen en beheren de integratie van hun Finance Organization aan de hand van de combinatie van deze vier criteria.

Het onderzoek bracht naar voren dat IFO's zorgen voor een grotere veerkracht, betere onderbouwing van beslissingen en leiden tot betere prestaties voor een onderneming. Bovendien liet het onderzoek zien dat ondernemingen met IFO's over het algemeen financieel beter presteerden dan niet-IFO's en vaker proactief omgaan met het beheren van risico's.

Wie is er verantwoordelijk voor risicobeheer?
CFO's worden steeds vaker verantwoordelijk voor het risicobeheer binnen hun onderneming en delen deze verantwoordelijkheid met de CEO. Het onderzoek laat zien dat 61 procent van de CFO's wordt geacht het risicobeheer van de onderneming te leiden, gevolgd door CEO's (50 procent), Chief Technology Officers (27 procent) en Chief Risk Officers (19 procent).

Het onderzoek ondersteunt observaties dat globalisering bedrijven grote kansen biedt maar een onderneming ook aan grotere risico's blootstelt. De IBM Global CFO Study concludeerde dat ondernemingen gedurende de afgelopen drie jaar te maken kregen met diverse risico's in de volgende categorieën: strategisch (32 procent), geopolitiek (17 procent), milieu/gezondheid (17 procent), financieel (13 procent), operationeel (13 procent) en wet- en regelgeving (8 procent).

'Globalisering vormt op dit moment tegelijkertijd een van de grootste uitdagingen en een van de grootste gevaren voor internationale ondernemingen,' aldus Stephen J. Lukens, Global Financial Management Leader, IBM Global Business Services. 'Vooruitstrevende ondernemers plaatsen activiteiten en functies overal ter wereld waar de kosten laag zijn en de juiste de vaardigheden en bedrijfsomstandigheden aanwezig zijn. Overal ter wereld krijgt globalisering een nieuwe betekenis maar de meerderheid van de bedrijven houdt nog steeds vast aan het oude wereldbeeld. Ondernemingen moeten hun modellen van financieel beheer transformeren. Ze moeten hun financiële activiteiten integreren om te kunnen profiteren van de nieuwe kijk op globalisering. Geïntegreerde activiteiten verkleinen de risico's voor ondernemingen en verbeteren hun operationele prestaties.'

Formeel risicobeheer is ontoereikend
Terwijl risico's wijd verspreid zijn, hebben veel bedrijven geen formeel programma voor risicobeheer. In veel organisaties is het formele risicobeheer nog ontoereikend. Slechts 52 procent heeft een vorm van formeel risicobeheer opgezet. Bovendien voert slechts 42 procent van de bedrijven historische vergelijkingen uit om risico te voorkomen, heeft slechts 32 procent specifieke risicodrempels ingesteld en betrekt slechts 29 procent risicoberekeningen in hun voorspellingen en plannen.

De opkomst van de Integrated Finance Organization (IFO) Het onderzoek concludeert dat dankzij een grotere discipline Integrated Finance Organizations (IFO's) flexibeler, dynamischer en effectiever zijn in het uitvoeren van financiële activiteiten en veel beter in staat zijn om met risico's om te gaan. Hoewel dit belangrijk is, heeft slechts een op de zeven ondernemingen met meer dan $1 miljard aan inkomsten een Integrated Finance Organization.

IFO's leveren betere financiële prestaties
Over het algemeen maken IFO's onderdeel uit van ondernemingen die de grootste inkomstenstijging laten zien - een Compound Annual Growth Rate (CAGR) van 18 procent over een periode van 5 jaar tegen 10 procent voor niet-IFO's. Vijftig procent van de IFO's bevinden zich in snelgroeiende markten. Geïntegreerde ondernemingen in snelgroeiende markten leveren betere prestaties dan hun concurrenten op het gebied van de aandelenkoers en de inkomsten gedurende een CAGR-periode van vijf jaar. Voor IFO's schoten de inkomsten met 24 procent omhoog tegen 14 procent voor niet-IFO's.

IFO's kunnen beter met risico's omgaan
De uitkomsten van het onderzoek laten zien dat CFO's werkzaam in Integrated Finance Organizations meer proactief zijn in het ondersteunen en beheren van risicomanagement dan hun collega's in niet-IFO's. Zestig procent van de ondervraagden zeggen dat ze effectiever zijn in het beheren van risico's tegen slechts 43 procent in niet-IFO's. IFO's maken ook tweemaal zoveel kans voorbereid te zijn op grote risicogebeurtenissen. Toen IFO-werknemers werd gevraagd een oordeel te geven over de mate waarin ze op risico's zijn voorbereid, zei 62 procent werkzaam voor organisaties met een omzet van meer dan $5 miljard dat ze in de afgelopen drie jaar een ernstige risicogebeurtenis hebben ervaren en dat ze goed waren voorbereid, tegenover slechts 29 procent van de niet-IFO's in dezelfde situatie.

Aan CFO's die een effectief risicobeheer uitvoeren wordt 1,2 keer zo vaak rechtstreeks over risicobeheer gerapporteerd, dat is 54 procent tegenover 44 procent. Het onderzoek laat ook zien dat IFO's proactiever omgaan met het evalueren van en reageren op risico's. Ze voeren deze activiteiten ook formeel in de hele onderneming uit. Zesenzestig procent van de IFO's volgen een formele aanpak bij het opsporen en beheren van risico's tegen 51 procent bij niet-IFO's. Drieënzestig procent van de IFO's voeren volgens vaste regels managementmonitoring uit tegen 49 procent bij niet-IFOs. Bovendien voert 51 procent van de IFO's een historische vergelijking van hun gegevens uit tegenover 41 bij niet-IFO's.

IFO's zijn beter in de uitvoering
Integrated Finance Organizations en invloedrijke CFO's zijn effectiever in het realiseren van hun plannen. CFO's met een IFO vinden zichzelf effectiever in het meten en bewaken van de bedrijfsprestaties dan hun collega's in niet-IFO's, 81 percent tegen 57 procent. Daarnaast laat het onderzoek zien dat 93 procent van de CFO's met een IFO vindt dat ze goed in staat zijn te voldoen aan fiduciaire en wettelijke verplichtingen tegen slechts 79 percent voor niet-IFO's.

IFO's verbeteren de operationele prestaties
Een Integrated Finance Organization levert betere prestaties en is flexibeler. IFO's besteden meer tijd (10 punten of 21 procent) aan analytische activiteiten (ondersteuning en controle van beslissingen); rapporteren over 20 procent meer dimensies en zullen zich vaker concentreren op klanten-, industrie- en channelactiviteiten. Bovendien hebben ze sneller toegang tot gegevens en is de betrouwbaarheid van de gegevens groter.

Veel ondernemingen zijn op dit moment niet-geïntegreerd, maar in de toekomst zullen we steeds meer wereldwijd geïntegreerde ondernemingen zien. Meer dan tweederde of 69 procent van de finance executives geloven dat meer integratie moeilijk uitvoerbaar is, maar onontkoombaar.

Over de Global CFO Study
De bevindingen van dit rapport zijn gebaseerd op een onderzoek dat in het voorjaar en de zomer van 2007 is uitgevoerd door IBM Global Business Services' Financial Management practice en het IBM Institute for Business Value (IBV). Meer dan 1200 Chief Financial Officers en Finance Executives uit 79 landen hebben deelgenomen aan vraaggesprekken of online onderzoeken die zijn ontworpen om aan het licht te brengen hoe Finance Professionals omgaan met performance, risico's, operationele instrumenten en bestuur. De meerderheid van deze vraaggesprekken zijn persoonlijk door IBM-practitioners uitgevoerd, terwijl de rest online is ondervraagd door de Economist Intelligence Unit (EIU). De deelnemers vertegenwoordigen organisaties in diverse bedrijfstakken, op verschillende locaties en met een uiteenlopende omzet.

Over Financial Management Practice
IBM Global Business Services' Financial Management Practice concentreert zich op bedrijfsinnovatie en betere bedrijfsprestaties via het verhogen van de efficiëncy van de Finance Organization. Met meer dan 4000 medewerkers biedt Financial Management een breed pakket aan mogelijkheden om tegemoet te komen aan de wensen van de klant. Ons werkterrein bestaat uit Finance Transformation, Finance Operations Improvement, Business Performance Management, Business Risk Management en Finance Enterprise Applications.

Over het IBM Institute for Business Value
Het IBM Institute for Business Value biedt strategische inzichten en aanbevelingen inzake essentiële bedrijfsvraagstukken die klanten helpen bij het benutten van nieuwe kansen. Het instituut werkt met consultants overal ter wereld die onderzoeken en analyses uitvoeren in 17 bedrijfstakken en vijf functionele disciplines, waaronder human capital management, financial management, corporate strategy, supply chain management en customer relationship management.

Over IBM
Voor meer informatie over IBM gaat u naar www.ibm.com.



Ingezonden persbericht