Gemeente Eemnes

Persberichten

Wethouders van Eemnes op bezoek bij Van IJken

Zij waren onder de indruk van de hoeveelheid materiaal die bij Jan van IJken aanwezig is en hoe creatief hij met zijn twee zoons is om het bedrijfsmotto in de dagelijkse praktijk te brengen.

Van oude balken uit de bouw worden de mooiste tafels gemaakt. Oude trappen worden weer opgeknapt en voor een oude gietijzeren wenteltrap (uit 1890) hebben ze zelfs weer een producent weten te vinden, zodat deze nu op elke maat geleverd kan worden. Marmer en graniet, zowel oud als nieuw, wordt in eigen bedrijf bewerkt tot bijvoorbeeld prachtige, natuurlijke wasbakken. Aanrecht- bladen kunnnen ook op wens gemaakt worden. Dit gedeelte is het domein van Roelof van IJken.

Wie een antieke deur zoekt of een vervanger voor een afgewaaide oude dakpan ..... tien tegen 1 dat die bij Van IJken is te vinden!

Van heinde en ver weet men de Van IJkens te vinden. Veel wordt geëxporteerd naar België, maar het bedrijf koopt daar op haar beurt ook weer veel oude materialen op. Een Amerikaan die zomaar 32 deuren koopt en naar Califorinië laat verschepen, is tot nu toch wel een van de meest bijzondere klanten geweest.

Volgens Thomas van IJken, de financiële man, wordt veel oud bouwmateriaal niet op waarde geschat. En daar moet de oude bouwmaterialenhandel het van hebben. Het bedrijf is nu 7.000 m2 groot. Volgens Jan zou het optimum bij 10.000 m2 liggen. Hopelijk krijgt hij daar mogelijkheden voor bij uitbreiding van het bedrijventerrein. De wethouders waren verrast van de vele aktiviteiten die worden ontplooid en het grote aantal mensen dat hier werkt. Het is een knappe prestatie dat Jan dit vanaf 1975 heeft weten op te bouwen. Eerst in Eembrugge, later aan de Meentweg en nu al weer vele jaren aan de Walnootberg 8 op het Industrieterrein de Bramenberg.

Gezien het enthousiasme en ook de investeringen, die bijvoorbeeld in machines voor de bewerking van natuursteen worden gedaan, konden de wethouders niet anders dan constateren dat er voor oude bouwmaterialen en Van IJken een grote toekomst is weggelegd.

(Gepubliceerd 24-10-2007)