Gemeente Venray


24 oktober 2007

College wil meer investeren in Gebiedsgericht Werken

Het college van B en W heeft, in navolging van de gebiedspanels, het eerste jaar van gebiedsgericht werken geëvalueerd. Tevens heeft zij voorstellen tot verbeteringen goedgekeurd. De voorstellen bieden een extra impuls voor het leveren van maatwerk per gebied. Het college gaat deze voorstellen met alle Dorps en Wijkraden en de overige kernpartners bespreken, om te horen of zij de voorgestelde maatregelen ondersteunen. Na dit overleg neemt het college een definitief besluit en worden de voorstellen ter goedkeuring aan de gemeenteraad voorgelegd.

Sinds 2006 werkt de gemeente gebiedsgericht. Dit betekent dat de gemeente op een structurele manier samenwerkt met de dorps- en wijkraden en professionele partners (Politie, Wonen Venray, Synthese). Samen richten zij zich op alle belangrijke zaken die in de dorpen en wijken spelen. Op deze manier kan per gebied maatwerk geleverd worden. Vooral inwoners van de gebieden, vertegenwoordigd door de dorps- of wijkraad, krijgen hierdoor meer kans om hun kennis van het gebied in te brengen.
Omdat het een jaar geleden is dat met deze manier van werken is gestart, heeft een evaluatie plaatsgevonden. Uit de evaluatie blijkt dat er ondanks enkele opstartproblemen ruim voldoende aanknopingspunten zijn om structureel extra in te zetten op deze nieuwe manier van werken. De evaluatie toont onder andere aan dat het voor alle partijen wennen is aan de nieuwe manier van werken. Daarnaast blijkt dat de opgestarte werkwijze veel voordelen oplevert voor de eerste gebieden waar op deze manier gewerkt wordt zoals Centrum, Oostrum, Brukske. Voortvloeïend uit de evaluatie zijn voorstellen tot verbeteringen opgesteld. Zo krijgt ieder gebied een vaste contactpersoon, dit moet leiden tot een extra kwaliteitsslag op het gebied van burgerparticipatie.

Voordat de gemeenteraad tot besluitvorming overgaat staat het onderwerp op de agenda van de informele raadvergadering van maandag 10 december. Op deze -voor iedereen toegankelijke - bijeenkomst die plaats vindt in de raadzaal van het gemeentehuis worden de gemeenteraad en commissieleden geïnformeerd over de verbetervoorstellen. Op 18 december neemt de gemeenteraad een besluit over de voorstellen.