Gemeente Drechterland

24-10-2007
Werkzaamheden aan de dijk nu echt zichtbaar

Dijkversterking Zuiderdijk

Begin september bent u geïnformeerd over de plannen rondom de dijkversterking. Het stuk van de omringdijk tussen Enkhuizen en Hoorn ondergaat op veel punten een verandering. Eind oktober 2007 starten de grootschalige dijkversterkingswerken tussen Gemaal de Drieban en Hoorn. Circa 13,7 kilometer van de in totaal 22 kilometer lange dijk dient te worden versterkt.

Het grootste werk is de aanvoer van grond ten behoeve van de aanleg van kleikades in het Markermeer. Deze kleikades vormen de basis van de buitenwaartse dijkversterking. Het betreft tracés ter hoogte van Oosterleek en bij Hoorn 80.

Transport
De klei die nodig is voor de versterking wordt met vrachtwagens aangevoerd. De klei komt uit Dronten en komt via Enkhuizen en Hoorn naar de dijk.De vrachtwagens rijden leeg terug via de afgesproken transportroutes. Om u een idee van de intensiteit van de transportbewegingen te geven: op hoogtijdagen komen per uur circa twaalf vrachtwagens met grond bij de dijk aan.

Sloten
Al snel (waarschijnlijk eind oktober 2007) wordt gestart met het verplaatsen van sloten op de locatie waar de dijk naar binnen of naar buiten versterkt wordt. Wanneer u langs het werk komt, vallen de activiteiten op, vooral vanwege de aanwezigheid van het graafmateriaal.

Spreekuur
Het werk aan de dijk is voor het Hoogheemraadschap een enorme klus. Een klus waar tijdens de uitvoering ongetwijfeld vragen zullen ontstaan. De website www.hhnk.nl/dijkversterking geeft meer informatie over het werk en de transportroutes. Maar u kunt ook bellen met het hoogheemraadschap, telefoonnummer 0299-663333.

Ook kunt u vragen stellen aan de toezichthouder de heer E. Dorst; deze zal wekelijks een spreekuur houden:

* donderdag van 12:00 tot 13:00 uur in een keet in Broekerhaven;
* Woensdag van 12:00 tot 13:00 uur in het kantoor van het hoogheemraadschap in Hoorn, Willemsweg 73.

---