Gemeente Cromstrijen


Vandalismeschades in Cromstrijen (24-10-2007)
De maand september koste de gemeente ¤ 525,00 aan het repareren van straatmeubilair dat door vandalen is vernield. De schades registerde de gemeente aan de ruiten van sportzaal de Bongerd in Klaaswaal en het voormalige gebouw van korfbalvereniging VIOS in Numansdorp.

Bijlage:

Vandalismeschades
De gemeente is ieder jaar vele euro's kwijt aan het repareren van straatmeubilair dat door vandalen is vernield. Onder straatmeubilair verstaan wij verkeersborden, lichtmasten, bushokjes, palen, hekwerk en verkeerspalen. Het straatmeubilair is gemeentelijk eigendom.

Alleen al tijdens de jaarwisseling heeft de gemeente een slordige 5.000 euro nodig om het door vuurwerk vernielde straatmeubilair te repareren of te vervangen. De politie heeft de taak om de vandalen op te sporen.

Kosten

Alleen de materiaalkosten van de vernielingen zijn al aanzienlijk. Een kapot verkeersbord kost 125 euro, een nieuwe vuilnisbak 350 euro en een lantaarnpaal kost minimaal 1.000 euro. De kosten voor de uren die de medewerkers van de gemeente moeten maken om het materiaal te verwijderen en opnieuw te bevestigen, zijn dan nog niet eens meegerekend.

Inventarisatie schadegevallen

Elke maand inventariseert de gemeente de vandalismeschades in Klaaswaal en Numansdorp. Vanaf 1 januari tot 1 september 2007 registreerde zij 23 vandalismeschades. Dit kostte de gemeente een bedrag van ¤ 16.875,00. Opmerkelijk is het aantal schades rondom de Hoeckenisse in Klaaswaal. In juli dit jaar inventariseerden medewerkers van de gemeente 10 kogelgaten in de ruiten van het gebouw. Deze schade brachten de daders vermoedelijk met een luchtbuks aan.

Schadegeval Waar Aantal
Ruitschade de Hoeckenisse 10
Ruitschade Sportzaal de Bongerd 3
Ruitschade Sporthal Cromstrijen 1
Ruitschade Gemeentewerkplaats Klaaswaal 2
Ruitschade Peuterspeelzaal Flierefluiter 1
Ruitschade VIOS 1
Ruitschade Bushokje Rijksstraatweg Numansdorp 1
Graffiti Fietsenstalling Hoeckenisse 1
Schade Fietsenstalling Hoeckenisse 1
Schade Drankhekken en hekwerk 1
Schade Schommelzitje van speelplaats 1

Hulp van inwoners

Omdat het veel tijd kost om vandalen op te sporen, heeft de polititie de hulp van inwoners hard nodig. Met goede tips kunnen zij vaak al ver komen. Dankzij de tips maken de politie en de gemeente minder kosten en kunnen zij zich met andere zaken bezig houden.

Meld Misdaad Anoniem

U kunt een misdaad anoniem melden via telefoon 0800 7000 of via de internetsite van de politie www.politie.nl/zuid-holland-zuid