Platform Biologica


GGO en geweld in Brazilie

Syngenta, een multinational in de markt van gentechgewassen, heeft in Brazilië gewapende paramilitairen afgestuurd op een groep van 150 protesterende boeren en landbouwarbeiders. Hierbij kwam een landbouwarbeider, vader van drie kinderen, om het leven. Vijf andere activisten raakten gewond.

IFOAM, de internationale federatie van biologische bewegingen, spreekt in een reactie haar afschuw uit. Angela B. Caudle, directeur van IFOAM: Dit tragische incident laat zien dat GGOs een cultuur van geweld vertegenwoordigen.

Via Campesina
Op 21 oktober bezette een groep van 150 boeren een proefbedrijf met GGO-gewassen van Syngenta in Brazilië. Kort daarop arriveerde een zwaar bewapende knokploeg. De betreffende locatie werd al eerder bezet in maart 2006, om de aandacht te vestigen op vermeende illegale teelt van GGO-gewassen. De agrariërs zijn verenigd in de internationale groepering Via Campesina. Deze groep zet zich in om een landbouwsysteem te verdedigen dat levensmogelijkheden biedt aan kleine boeren en de leefomgeving.