Ingezonden persbericht


SPANNING STIJGT IN WIER:
KERKJE IN RACE VOOR RESTAURATIE VAN ÉÉN MILJOEN EURO

Het vervallen kerkje van Wier gaat op voor herstel: de kerk dingt op 24 oktober mee naar de hoofdprijs in het programma BankGiro Loterij Restauratie! In de laatste aflevering vóór de grote finale moet het kleine dorpje Wier (gemeente Menaldumadeel) het opnemen tegen het grote Amsterdam. De kerk van Wier dingt, net als de Amsterdamse Osdorpse molen, mee naar de restauratieprijs van één miljoen euro.

Heel Wier wordt donateur!

Sinds de bekendmaking dat de Kerk van Wier één van de genomineerden is van het programma BankGiro Loterij Restauratie, zijn bijna alle huishoudens in Wier spontaan donateur geworden van de Stichting Alde Fryske Tsjerken. De stichting die eigenaar is van het kerkje! Daarmee geven de Wiersters aan hoe groot het draagvlak is voor het gebruik van de kerk. Bovendien loopt iedereen zich warm om de komende weken zoveel mogelijk stemmen voor de kerk te winnen.

De Stichting Alde Fryske Tsjerken houdt, met steun van bijna 3500 donateurs, de Provinsje Fryslân en diverse regionale en nationale culturele fondsen, 37 kerken en twee klokkenstoelen in stand. De kerk van Wier laat zien dat alléén onderhoud voor deze oeroude gebouwen niet genoeg is. De kerk is hard aan restauratie toe. Zo hard dat gebruik op dit moment onmogelijk is.

Behoud door gebruik
Onder het motto "behoud door gebruik" probeert de Stichting deze kerk weer een maatschappelijke functie te geven. Samen met de inwoners van Wier wordt een gebruiksplan ontwikkeld waarbij de kerk en het bestaande dorpshuis elkaar aanvullen. Het dorpshuis is niet heel groot maar bezit de nodige publieksfaciliteiten. De kerk biedt ruimte genoeg voor grotere evenementen, maar verkeert in bijzonder slechte conditie en mist bijvoorbeeld een toilet en een keuken. Na restauratie vormen de gebouwen - die pal naast elkaar liggen - een geschikte twee-eenheid voor sociale en culturele activiteiten zoals concerten, exposities of theatervoorstellingen. En uiteraard is en blijft de kerk ook geschikt voor kerkelijke doeleinden. Wat is er mooier dan een huwelijksvoltrekking op deze prachtige historische locatie?

Het programma BankGiro Loterij Restauratie

Per aflevering van BankGiro Loterij Restauratie worden twee ernstig vervallen gebouwen historisch en bouwkundig onder de loep genomen door presentator Frits Sissing, bijgestaan door kunsthistorica Marieke van Zanten en architectuurhistoricus Karel Loeff. De gebouwen zijn landelijk verspreid en zeer verschillend in functie. Computeranimaties tonen hoe de gebouwen er na restauratie uit zullen zien. Na elke uitzending kunnen de kijkers via de telefoon of per SMS op het monument van hun voorkeur stemmen. Tijdens de live finale op 31 oktober 2007 kiezen de kijkers uit vier finalisten de winnaar. Voor die winnaar ligt maximaal 1 miljoen euro restauratiegeld klaar van de BankGiro Loterij.

De BankGiro Loterij is dé cultuurloterij van Nederland. Dankzij haar deelnemers kan de BankGiro Loterij jaarlijks vele miljoenen uitkeren aan instellingen en organisaties op het gebied van cultuur.

Wanneer kijken en hoe stemmen?

De uitzending met Wier in de hoofdrol: woensdag 24 oktober 2007 21.30 uur bij de AVRO op Nederland 2.

Stemmen voor Wier kan telefonisch of via SMS:
Telefoon: 0909-8880, keuze 2: de Kerk van Wier of SMS KERK naar 7227

(alle geplande data zijn onder voorbehoud).

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer M.A. Zwartelé:

Telefoon: 058-2651708 of 06-29301859. E-mail: m.zwartele@aldefrysketsjerken.nl


---- --