Partij van de Arbeid

Den Haag, 24 oktober 2007

Vragen van de leden Kuiken en Depla (beiden PvdA) aan de ministers van Wonen, Wijken en Integratie en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

over de rol van de politie in de wijkactieplannen voor de 40 aandachtswijken.


1. Heeft u kennisgenomen van het onderzoek van kennis- en onderzoekinstituut voor steden Nicis over de rol van politie in de wijkactieplannen voor de 40 wijken? (www.nu.nl 24 oktober 2007, www.nicis.nl)


2. Deelt u de bevindingen van het onderzoek over de onduidelijke rol van de politie in de wijkplannen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, hoe zorgt u er voor dat conform uw eigen bevindingen veiligheid en leefbaarheid een speerpunt in de wijkplannen worden?


3. Klopt het dat sommige gemeenten van plan zijn om particuliere beveiligers in plaats van politie in te zetten in het kader van de wijkplannen? Deelt u de mening dat openbare orde en veiligheid in eerste instantie primair te taak is van de politie? Zo nee, waarom niet?


4. Zijn openstaande vacatures een knelpunt bij het inschakelen van de politie bij het uitvoeren van de wijkactieplannen? Zo ja, welke maatregelen neemt u om dit knelpunt op te lossen?