Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hoeders van de Gelijkheid nationale winnaar EU Journalistenprijs

Het artikel Hoeders van de Gelijkheid is gekozen als nationale winnaar voor Nederland in de EU Journalistenprijs 2007 Verschil moet er zijn. Discriminatie niet. Het artikel, geschreven door journalist Frank van Hoorn, verscheen afgelopen maart in Elsevier en gaat over het werk van de Commissie Gelijke Behandeling. De winnaar gaat nu door naar de Europese finale, waar een onafhankelijke EU jury uit 25 finalisten de Europese winnaars bekend zal maken.

De Nederlandse inzendingen zijn beoordeeld door een nationale jury. De Nederlandse jury bestond uit: Hubert Fermina, directeur van Artikel 1, Jessica Silversmith, directeur van Meldpunt Discriminatie Amsterdam, journaliste Jamila Baaziz en journalist Victor Deconinck.

De jury over het winnende artikel: Het artikel is goed geschreven en er is een goed journalistiek evenwicht tussen de analyse en de beschrijving van het werk van de Commissie Gelijke Behandeling. Veel variabelen die in een zaak een rol kunnen spelen, worden belicht. Dit geeft inzicht in de moeilijke taak waar de Commissie voor staat. Het artikel is zeer toegankelijk geschreven. Omdat verschillende vormen van discriminatie aan bod komen, is het voor velen herkenbaar en wordt begrip gekweekt bij diverse doelgroepen.

Journalist Frank van Hoorn werkt sinds vijf jaar bij Elsevier en schrijft over uiteenlopende onderwerpen. Het onderwerp (vermeende) discriminatie komt echter vaak terug. Vorig jaar zorgden enkele uitspraken van de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) voor ophef in Nederland. Vooral het oordeel dat een Utrechtse school niet van een islamitische lerares mocht eisen dat zij handen schudt, wekte bij velen bevreemding en soms zelfs woede. Dat was voor mij aanleiding om het stuk Hoeders van de gelijkheid te schrijven. Ik wilde de CGB een weerwoord laten geven en - vooral - een poging doen de werkwijze van de CGB voor een breed publiek inzichtelijk te maken. Daarbij was het mijn bedoeling het onderwerp van de gebruikelijke, heftige emoties te ontdoen , aldus Van Hoorn.

De EU Journalistenprijs 2007 maakt deel uit van de pan-Europese campagne 'Verschil moet er zijn. Discriminatie niet.' De Europese winnaars worden gekozen door een pan-Europese jury die op 12 november 2007 in Brussel bij elkaar komt. Op 18 december worden in een speciale ceremonie in Brussel de Europese winnaars bekend gemaakt. Zij winnen een studiereis naar een EU-land van hun keuze.

----------