European Union



Brussel, 24 oktober 2007

Europese Commissie steunt grote tentoonstelling over 50 jaar Europese geschiedenis

"Dit is onze geschiedenis" is de titel van een tentoonstelling die morgen bij Tour&Taxis in Brussel wordt geopend om de 50e verjaardag van de Verdragen van Rome te vieren. De tentoonstelling is georganiseerd door het Museum van Europa en brengt het boeiende verhaal van alle veranderingen die Europa vorm hebben gegeven, van de vernieling na de oorlog tot de hedendaagse interculturele uitdagingen. De tentoonstelling wordt door de Europese Commissie met 1 miljoen euro gesubsidieerd en is een van de manieren om het jubileumjaar van de Europese Unie te vieren. Zij is tot 23 maart 2008 toegankelijk voor het publiek en doet het Europees Jaar van de interculturele dialoog (2008) mooi aansluiten op de festiviteiten van de 50e verjaardag.

Aan de vooravond van de opening zei Ján Figel', Europees commissaris voor Onderwijs, opleiding, cultuur en jongeren: "Als we terugblikken op wat Europa in de afgelopen 50 jaar heeft gepresteerd, hebben we alle reden om fier te zijn. De EU is erin geslaagd landen samen te brengen in een gemeenschappelijke visie op basis van samenwerking, in het besef dat we daardoor sterker worden. We hebben echter nog heel wat voor de boeg; zo moeten we met name een Europees saamhorigheidsgevoel ontwikkelen, bijvoorbeeld door middel van actief Europees burgerschap. Het Europees Jaar van de interculturele dialoog (2008) is een uitstekend middel om te attenderen op het feit dat wij samen zijn in onze rijke verscheidenheid."

Vicevoorzitter Siim Kallas zal de Commissie bij de opening van deze tentoonstelling vertegenwoordigen. De tentoonstelling viert 50 jaar Europese eenmaking en wordt door de Europese Commissie gesteund met een bedrag van 1 miljoen euro. Zij toont hoe de Geschiedenis van Europa met grote G verweven is met de persoonlijke geschiedenis van de bezoekers.

Met het beste van de hedendaagse museografie, zoals backdrops, films, multimedia en interactieve tools, worden de bezoekers doorheen authentieke exposities geloodst die door een tachtigtal over heel Europa verspreide musea zijn uitgeleend. 50 jaar Europese geschiedenis komt tot leven via originele kunstvoorwerpen, zoals de jurk van een meisje die gemaakt is van vlaggen van de geallieerden, de eerste staalstaaf die door de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal is gegoten, een zak kolen die werd gedropt tijdens de Berlijnse luchtbrug, een geïllustreerd dagboek, geschreven door een jonge Hongaar tijdens de opstand van 1956, en stukken van de Berlijnse muur.

Het zijn allemaal souvenirs van 50 jaar Europees avontuur in een periode van Europese eenmaking.