European Union



Brussel, 24 oktober 2007

Commissie publiceert haar eerste verslag over duurzame ontwikkeling

De Europese Unie en haar lidstaten verleggen in hun beleid het accent meer en meer naar duurzaamheid op lange termijn. De strategie van de EU voor duurzame ontwikkeling op langere termijn en de strategie van Lissabon voor groei en werkgelegenheid sluiten steeds nauwer bij elkaar aan. Maar om concrete resultaten te behalen, moet er veel meer worden gedaan om aanhoudende niet-duurzame tendensen te keren. Tot zover de belangrijkste conclusies van het eerste voortgangsverslag van de Commissie over de vernieuwde EU-strategie voor duurzame ontwikkeling, die in juni 2006 is aangenomen. Het is een langetermijnstrategie die de aanpak op middellange termijn in het kader van de nieuwe Lissabonstrategie voor groei en werkgelegenheid moet completeren. Volgens het verslag moet Europa zijn beleid inzake klimaatverandering daadwerkelijk ten uitvoer leggen en veel meer gebruikmaken van alternatieve energie, doortastender maatregelen nemen met het oog op milieuvriendelijk vervoer, meer inspanningen leveren om het verlies aan biodiversiteit te stoppen en leider blijven in de bestrijding van armoede in Europa en overal ter wereld.

Volgens Commissievoorzitter José Manuel Barroso hebben wij aanzienlijke vooruitgang gemaakt door in partnerschap met de lidstaten te werken. Dit verslag bewijst ook dat wij ons nog meer moeten inzetten om de toekomstige generaties een gezonde planeet en een gezonde samenleving na te laten. Wij kunnen het partnerschap voor duurzaamheid tussen de EU, de lidstaten, de burgermaatschappij en het bedrijfsleven verder versterken. Wij moeten niet-duurzame langetermijntendensen op gebieden als energieverbruik, vervoer, biodiversiteit en gezondheid keren en in de Lissabonstrategie voor groei en werkgelegenheid de nadruk blijven leggen op duurzaamheid. Wij zullen de strijd tegen de klimaatverandering blijven aanvoeren en onze beloften aan de ontwikkelingslanden nakomen.

De vernieuwde strategie voor duurzame ontwikkeling is door de Europese Raad in juni 2006 goedgekeurd. Daarin komen de zeven belangrijkste uitdagingen aan bod, namelijk klimaatverandering en schone energie; duurzaam vervoer; duurzame consumptie en productie; behoud en beheer van natuurlijke hulpbronnen; volksgezondheid; sociale insluiting, demografie en migratie; en wereldwijde armoede.

De conclusie van het verslag is dat zowel de EU als de lidstaten erin geslaagd zijn veel van de beoogde beleidskaders tot stand te brengen. Er is steeds meer convergentie tussen de overkoepelende langetermijndoelstelling van duurzame ontwikkeling - waarbij de nadruk ligt op levenskwaliteit, kansgelijkheid tussen generaties en levensvatbaarheid van de Europese samenleving op lange termijn - en de doelstelling op middellange termijn inzake groei en werkgelegenheid in het kader van de Lissabonstrategie.

In het verslag worden drie voorbeelden gegeven van deze convergentie op Europees niveau: de beleidsagenda inzake energie en klimaatverandering, die door de Commissie wordt uitgevoerd op basis van het in maart 2007 op de Europese Raad gesloten akkoord; de interne markt, die aantoont hoe de openstelling van de markt, samen met sociale en milieumaatregelen, de levenskwaliteit kan verbeteren; en het streven naar betere regelgeving, waardoor de samenhang tussen de verschillende beleidsterreinen wordt bevorderd omdat economische, sociale en milieueffecten systematisch moeten worden beoordeeld.

Er moeten veel meer concrete acties worden ondernomen om niet-duurzame trends te keren. Volgens het verslag moet de Unie zich blijven concentreren op de zeven hoofdgebieden die in juni 2006 zijn afgebakend, maar moet zij daarbij bijzondere voorrang geven aan klimaatverandering en schone energie. Alleen met een kordater optreden zal de Unie de doelstellingen kunnen verwezenlijken die in de strategie zijn vastgesteld. In het verslag worden de EU en de lidstaten dringend verzocht zich te concentreren op de effectieve uitvoering van beleidsmaatregelen die een meetbaar effect zullen sorteren.

De beoordeling is gebaseerd op het monitoringverslag 2007 van Eurostat over de indicatoren voor duurzame ontwikkeling, op 27 nationale voortgangsverslagen over de uitvoering van de EU-strategie voor duurzame ontwikkeling en op een studie door een onafhankelijke consultant.

De mededeling gaat vergezeld van een werkdocument van de diensten van de Commissie met alle technische details van de beoordeling.

Dankzij dit verslag kan de Europese Raad de vooruitgang volgen en de prioriteiten opnieuw bezien en zal hij op zijn volgende vergadering in december nieuwe richtsnoeren kunnen geven.

De belangrijkste documenten zullen ter beschikking worden gesteld op het volgende adres:

http://ec.europa.eu/sustainable/welcome/index_en.htm