Gemeente Rotterdam

Nr. 188
24 oktober 2007

Preventief fouilleren in Centrum Rotterdam

Burgemeester Opstelten heeft het centrum van Rotterdam aangewezen als gebied waar preventief mag worden gefouilleerd. De aanwijzing geldt met ingang van vandaag voor een periode van zes maanden tot 24 april 2008.

Het gebied Rotterdam Centrum wordt begrensd door de straten Westzeedijk - 's-Gravendijkwal - Henegouwerlaan - Weena - Conradstraat - Stationsplein - Delftseplein - Schiestraat - Schiekade - Hofplein - Pompenburg - Goudsesingel - Mariniersweg - Blaak - Verlengde Willemsbrug - Boompjes - Boompjeskade - Vasteland - Willemsplein - Willemskade - Veerdam- Veerkade - Westplein - van Vollenhovenstraat - Westzeedijk.

In dit gebied heeft zich in de afgelopen periode een reeks ernstige incidenten voorgedaan. Om het risico van (vuur)wapenbezit en gebruik terug te dringen is een intensivering van de veiligheidsaanpak noodzakelijk. Daarbij wordt een aanwijzing van het gebied voor een langere periode noodzakelijk geacht.

In het door de burgemeester aangewezen gebied kan de officier van justitie op grond van de artikelen 50, 51 en 52 Wet wapens en munitie, gelasten dat voor de duur van maximaal 12 uur tegenover een ieder de bevoegdheid wordt uitgeoefend om: . verpakkingen van goederen, met inbegrip van reisbagage, te openen; . vervoermiddelen te onderzoeken;
. een ieder aan de kleding te onderzoeken op wapens of munitie.

Het is de tiende keer dat het centrum van Rotterdam wordt aangewezen als preventief fouilleergebied.

noot voor de redactie/

Gemeente Rotterdam