Vijfde editie nacht van de Verenigde Naties (gecorrigeerd en aangevuld)


24 OKTOBER 2007, 17.00 - 02.00 UUR IN MELKWEG, CINECENTER, SUGAR FACTORY, AMSTERDAM

AMSTERDAM, 20070920 -- Meer dan 2000 jongeren praten over de toekomst van de VN met politici, artiesten, academici, journalisten en mensen uit de NGO-wereld. Onder de gasten bevinden zich o.a. Jan Pronk, C-Mon & Kypski, Ruud Lubbers, Awraham Soetendorp, Lornah Kiplagat en Leon Verdonschot.

Op woensdag 24 oktober 2007 vindt in Amsterdam de vijfde editie van de Nacht van de VN plaats. Het grootste evenement over internationale samenwerking vindt plaats op drie locaties nabij het Amsterdamse Leidseplein: poppodium de Melkweg, bioscoop Cinecenter, en nachttheater Sugar Factory. Vanaf 17.00 uur begint een zeer breed programma met debatten, een filmprogramma, interviews, toneel, muziek, workshops en nog veel meer, met behalve bovengenoemde deelnemers, o.a. Willemijn Verloop, Mala Vita en Christa Meindersma.

Deze vijfde editie van de Nacht van de VN staat in het teken van de internationale agenda voor de komende jaren. Er is speciale aandacht voor vier thema's: vrede en veiligheid, de millennium ontwikkelingsdoelen, sport en ontwikkelingssamenwerking, en ondernemen in (post-)conflictgebieden. Natuurlijk staan we ook stil bij het afgelopen jaar, waarin de Zuid-Koreaan Ban Ki-moon na tien jaar Kofi Annan heeft opgevolgd als Secretaris-Generaal van de VN. Heeft hij veranderingen teweeg gebracht? Waar zou de VN meer aandacht aan moeten geven? En welke rol zou Nederland moeten spelen op het internationale toneel? De problemen van nu en de oplossingen voor de toekomst: daar praten politici, artiesten, opiniemakers, journalisten en experts van over de hele wereld tijdens de Nacht met zo'n 2000 jongeren over.

Programma
Een kleine greep uit het programma: Leon Verdonschot (Wat heet!, Nieuwe Revu) interviewt bekende personen over film- en tv-fragmenten die hun wereld veranderde - Jan Pronk en Awarham Soetendorp geven colleges - Aron Winter reikt de Millenniumschoen Award uit aan een (ex-)topsporter die zich ingezet heeft voor ontwikkelingssamenwerking en sport - de nieuwe jongerenvertegenwoordiger naar de VN wordt gekozen in een zinderende finale - De Brakke Zondag brengt een mix van debat, theater en muziek - David Laws (UvA) geeft een workshop over de dynamiek van conflicten en omgaan met escalatie - Bløf komt praten over hun film "Umoja" - NT Gent biedt een kijkje in de hoofden van wereldleiders - Hotel brengt een mix van verschillende muziekstijlen tegen een achtergrond van beelden van hun culturele projecten in post-conflict gebieden als het voormalige Joegoslavië - en nog veel en veel meer. In de komende weken worden nieuwe programmaonderdelen bekend gemaakt via www.dewereldvandevn.nl.

Achtergrond
De Nacht van de Verenigde Naties is een initiatief van NCDO (Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling) en de NVVN (Nederlandse Vereniging voor de Verenigde Naties), en BKB (campagnebureau Booij, Klusman en Van Bruggen). Het evenement past in een langer traject van VN-gerelateerde activiteiten in Nederland, waarin inspraak van burgers, en met name van jongeren, in VN-zaken centraal staat.





Ingezonden persbericht