Provincie Friesland
---

PERSBERICHT

Nummer: 323/MVK
Datum: 23 oktober 2007

Aanvraag internationale projecten

GS hebben E 450.000,- beschikbaar gesteld als cofinanciering van twee projecten in het kader van het Europese subsidieprogramma Interreg 2008 - 2010. De provincie Fryslân opteert voor een rol als Lead Partner in deze projecten . GS stellen respectievelijk E 250.000 beschikbaar voor h et project Disclosing and Experiencing Regional Qualities (DERQ) en E 2000.000,- voor het project Towards a Healthy Outdoor Economy (THOE). Het ministerie van VROM zal worden verzocht de voorbereidings-kosten en een deel van de cofinanciering van beide projecten voor haar rekening te nemen.

Daarnaast stellen GS E 15.000,- ,- beschikbaar als cofinanciering voor een voor-onderzoek naar de haalbaarheid van de Lisbon - Gothenborg Sustainable Vehicle Race. Deze staat gepland voor medio 2009.

Terugblik
In de afgelopen jaren is door de Provincie Fryslân een 17-tal internationale projecten uitgevoerd in het kader van het Europese subsidieprogramma Interreg. Deze projecten hebben de provincie veel opgeleverd: kennisuitwisseling met buitenlandse partners, financieel gewin, spinn-off en aantrekkelijke voorbeeldprojecten zoals de waterketen op h et Kameleon Eiland en de Ecologische Waterzuivering in Grou.
Ter overbrugging van beide Interreg-periodes is vanaf 2006 een tweetal strategische Interregprojecten geleid (innovatie en energie) en is geparticipeerd in een derde project (water/economie).

En nu verder
Het inmiddels afgelopen Interreg III programma krijgt een vervolg : Interreg IV.
De Lissabon- en Götenborg-strategieën vormen de basis van het Europese beleid voor de periode 2008 - 2010, met als sterke aandachtspunten innovatie, regionale economische ontwikkeling en duurzaamheid. De provincie Fryslân wil middels genoemde projecten op deze nieuwe mogelijkheden in te spelen.

---- --