FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: werknemers demonstreren voor zeggenschap over bedrijfsbeleid

Woensdag 24 oktober betogen in Rotterdam Unilever-werknemers en werknemersdelegaties van andere bedrijven tegen het beleid van Unilever en andere bedrijven in de marktsector. Naast Henk van der Kolk (voorzitter FNV Bondgenoten) zal Jan Marijnissen (fractievoorzitter SP) de demonstranten toespreken.

In hun streven naar winstmaximalisatie gaan volgens FNV Bondgenoten bedrijven als Unilever voorbij aan het werknemersbelang. Werknemers willen meer zeggenschap krijgen over de inrichting en toekomst van hun bedrijf.

Lucas Vermaat, bestuurder FNV Bondgenoten: "Door kille saneringsrondes wordt de ziel en identiteit van grote internationale bedrijven zoals Unilever gebroken. Werknemers mogen niet of nauwelijks participeren in de ontwikkeling van een toekomstvisie voor hun bedrijf. Ze worden beschouwd als een kostenpost en zijn de laatste schakel in de voedselketen in de zucht van het bedrijfsleven naar meer winst."

Unilever en haar concurrenten zijn volgens FNV Bondgenoten verwikkeld in een race to the bottom. Het bedrijfsbeleid is teveel gericht op het verlagen van kosten. Unilever heeft echter geen kostenprobleem, maar een groeiprobleem en het verlagen van de loonkosten heeft nauwelijks effect op de kosten per eenheid product. Het huidige Unilever-beleid leidt tot een toenemende afbraak van de Nederlandse en andere West-Europese Unilever-bedrijven.

Vermaat: "Door de werknemers zijn uitstekende plannen ontwikkeld om het bedrijfsbeleid te verbeteren en de groei te herstellen. Zo moeten er meer en sneller innovaties op de markt worden gebracht. Verder moet de samenhang tussen de bedrijfsonderdelen worden hersteld en moet er meer worden geïnvesteerd in mensen en machines. Helaas wil Unilever niet eens over deze plannen praten."

Sinds 2000 belooft Unilever groei maar die wordt tot op heden onvoldoende gerealiseerd. Het nieuws van de voorgenomen sluiting van drie vestigingen is extra wrang omdat juist de Nederlandse Unilever-bedrijven tot de sterkst groeiende onderdelen in de wereld behoren.

FNV Bondgenoten vindt het onaanvaardbaar dat over de hoofden van werknemers heen bedrijven worden gesloten om winstmaximalisatie te realiseren. "Werknemers die vaak generaties lang met hart en ziel bijdragen aan de opbouw en groei van hun bedrijf, kan je beschouwen als 'morele' eigenaars", aldus Lucas Vermaat. "Veel aandeelhouders en managers zijn slechts enkele jaren bij het bedrijf betrokken en hun plannen dienen veelal de korte termijn. Dat werknemers met de brokken blijven zitten bewijzen recente voorbeelden als Stork, ABN AMRO, TPG Post en Cordis."

Sinds 11 oktober zijn circa 1.100 Unilever-werknemers in staking na het verstrijken van het ultimatum dat FNV Bondgenoten stelde aan Unilever betreffende de nieuwe cao. Kern van de vakbondseisen zijn: uitvoering van de werkgelegenheidsplannen gemaakt door de werknemers en hun ondernemingsraden, een baangarantie van drie jaar voor de Unilever-werknemers en intrekking van de cao-voorstellen door Unilever.

---