Barco


Sterke groei van omzet en winst bevestigt verwachtingen voor het volledige jaar 2007

Barco stelt aan de aandeelhouders voor
70 miljoen euro terug te geven door middel van een kapitaalvermindering

Derde kwartaal 2007: Financiële hoogtepunten1 op basis van de verdergezette operaties2 :

* Op het eind van het derde kwartaal van 2007 bedroeg het orderboek 347,2 miljoen euro, dit is jaar op jaar een toename van 13,2%. In het derde kwartaal van 2007 waren er voor 204,5 miljoen euro inkomende bestellingen, dit is 5,0% minder dan in dezelfde periode in 2006.

* De omzet bedroeg 173,1 miljoen euro, dit is een toename van 13,0%.
* Het brutoresultaat steeg met 9,4% naar 66,3 miljoen euro, van 60,6 miljoen euro het jaar ervoor.

* De EBIT steeg met 15,0% van 7,2 miljoen euro naar 8,2 miljoen euro, terwijl de EBIT-marge steeg van 4,7% in het derde kwartaal van 2006 naar 4,8%.

* De nettowinst bedroeg 8,5 miljoen euro, dit is een stijging van 26,2% tegenover 6,7 miljoen euro in het derde kwartaal van 2006.
* De nettowinst per aandeel bedroeg 0,70 euro. In dezelfde periode het jaar ervoor was dit nog 0,54 euro.


1 Tenzij anders aangegeven, zijn de financiële en operationele gegevens die in deze mededeling worden besproken in overeenstemming met IFRS en uitgedrukt in miljoen EUR. De gegevens in de tabellen zijn weergegeven in duizenden euro, tenzij anders aangegeven. Tenzij anders wordt vermeld, hebben alle vergelijkingen betrekking op het kwartaal dat eindigde op 30 september 2007 en het equivalente kwartaal dat eindigde op 30 september 2006.


2 Volgens de IFRS-regels moeten vergelijkingen worden gemaakt op basis van "verdergezette operaties". Dit betekent dat de resultaten van de divisies Barco Manufacturing Services en BarcoVision worden weergegeven als een aparte lijn ("resultaten uit beëindigde bedrijfsactiviteiten") en toegevoegd aan de nettoresultaten van de verdergezette operaties. Alle financiële gegevens die verder in deze aankondiging voorkomen, zijn gebaseerd op "verdergezette operaties" voor het derde kwartaal van 2006, evenals voor het derde kwartaal van 2007, tenzij anders wordt vermeld.

Kapitaalvermindering

Bij de communicatie van de resultaten 2K07 liet de Raad van Bestuur weten dat de mogelijkheden geëvalueerd zouden worden om de waarde voor de aandeelhouder te verhogen door te onderzoeken wat de beste structuur is van de huidige en de toekomstige balans. De Raad van Bestuur heeft alle opties bekeken en is tot de conclusie gekomen dat een kapitaalvermindering de beste manier is om de waarde voor de aandeelhouder te verhogen. De Raad van Bestuur heeft dan ook beslist een Buitengewone Algemene Vergadering bijeen te roepen om een kapitaalvermindering voor te stellen. Het bedrag wordt op 70 miljoen euro geschat. De verwachting is de kapitaalvermindering rond midden 2008 af te ronden.

Na deze kapitaalvermindering behoudt Barco een heel sterke balansstructuur. Zo zal Barco, indien en wanneer nodig, in staat zijn een hogere schuldpositie te dragen om op die manier de externe en interne groei te ondersteunen en een hogere aandeelhouderswaarde te creëren.

Derde kwartaal 2007: Financiële hoogtepunten op basis van de verdergezette operaties:

Financiële hoogtepunten van het derde kwartaal van 2007 op basis van de gerapporteerde resultaten:


*inclusief geheel Barco Manufacturing Services, dus ook de delen die eind 2006 afgestoten zijn. Exclusief deze delen, zou de EBIT in 3K06 7,5 miljoen euro bedragen hebben.

Kortrijk, België, 24 oktober 2007 - Barco n.v. (Euronext: BAR; Reuters: BARBt.BR; Bloomberg: BAR BB) maakte vandaag de resultaten bekend voor het kwartaal en de negen maanden die afliepen op 30 september 2007.

De heer Martin De Prycker, CEO van Barco, lichtte toe: "Op basis van de verdergezette operaties steeg de omzet met 13% in het derde kwartaal van 2007. Bij een vergelijkbare wisselkoers zou de groei 16,5% geweest zijn. Een sterke bijdrage kwam er van Media & Entertainment, met een groei van nagenoeg 26%, en van Security & Monitoring, met meer dan 23%."

Verwijzend naar rentabiliteit zei Martin De Prycker: "Ondanks een aanzienlijke negatieve impact van de dollarkoers ten opzichte van de euro, steeg het brutoresultaat met 9,4% naar 66,3 miljoen euro. De EBIT kende een groei van 15,0% naar 8,2 miljoen euro, na een negatieve wisselkoersimpact van zo'n 3 miljoen euro."

De heer De Prycker ging verder met een uitspraak over de inkomende bestellingen: "In het derde kwartaal deden de divisies Security & Monitoring en Medical het erg goed, met respectievelijk meer dan 15% en 13% groei. Op die manier droegen deze beide divisies bij tot een orderboek van 347 miljoen euro. Dit is jaar op jaar een toename van meer dan 13% en het is het hoogste orderboek dat Barco ooit kende."

"Dit hoogste orderboek ooit verhoogt ook onze verwachtingen voor de omzetgroei voor heel 2007. Die zijn nu 7 tot 9%. Dit is beter dan onze vorige doelstelling van 6 tot 9%, ook hier weer ondanks de daling van de Amerikaanse dollar. We kunnen ook bevestigen dat we een winststijging verwachten ten opzichte van 2006. Voor de gerapporteerde resultaten, dus inclusief de mechanische activiteit van de Barco Manufacturing divisie en BarcoVision, verwachten we een EBIT-marge tegen 9% aan. Op basis van de verdergezette operaties kan de EBIT-marge iets lager liggen. Een reden hiervoor is een grotere negatieve wisselkoersimpact op de verdergezette operaties. Een andere reden ligt bij de interne winst die wordt gegenereerd door het mechanische deel van de Barco Manufacturing divisie en die niet langer is opgenomen."

Mr De Prycker besloot: "De netto-inkomsten stegen met 26,2%, van 6,7 miljoen euro naar 8,5 miljoen euro."

GECONSOLIDEERDE RESULTATEN VOOR HET KWARTAAL

Omzet & Bestellingen

De omzet voor het kwartaal bedroeg 173,1 miljoen euro, dit is 13,0% meer dan in het derde kwartaal van 2006, toen de omzet 153,2 miljoen euro bedroeg. De omzet steeg met 25,6% in de divisie Media & Entertainment en met 23,2% in de divisie Security & Monitoring. De omzet bleef op hetzelfde niveau voor Medical en daalde met 5,6% in de andere markten, wat vooral te wijten is aan de verschuiving van enkele simulatieprojecten naar het vierde kwartaal van 2007.

De omzet in Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA) vertegenwoordigde 47,6% van de geconsolideerde omzet, terwijl 32,3% van de omzet werd gerealiseerd in Noord- en Zuid-Amerika en 20,1% in de Asia Pacific regio.

De bestellingen liepen vooral goed in de divisie Security & Monitoring met een toename van 15,4% en in de divisie Medical met 13,3%. De divisie Media & Entertainment zag haar bestellingen dalen ten opzichte van het derde kwartaal van 2006. De inkomende bestellingen voor de mediamarkt in het derde kwartaal van 2006 bevatten echter een erg grote bestelling in Dubai.

De book-to-bill ratio bedroeg 1,18.

Evolutie orderboek

Brutoresultaat

Het brutoresultaat steeg met 9,4% naar 66,3 miljoen euro en kwam van 60,6 miljoen euro in het derde kwartaal van 2006, dit ondanks de negatieve impact van de daling van de Amerikaanse doller ten opzichte van de euro.

Bedrijfsresultaat (EBIT)

De EBIT kende een stijging van 15,0% naar 8,2 miljoen euro, dit is
4,8% van de omzet. Dit is vergelijkbaar met 7,2 miljoen euro, of 4,7% van de omzet voor het derde kwartaal van 2006. De negatieve impact van de wisselkoers op de EBIT in het derde kwartaal van 2007 bedroeg ongeveer 3 miljoen euro.

Als een percentage van de omzet bleven de uitgaven voor onderzoek & ontwikkeling jaar op jaar ongeveer gelijk op 10,4% van de omzet. De verkoop- en marketingkosten daalden van 17,4% naar 15,5% van de omzet. De algemene en administratiekosten bleven ongeveer gelijk op 7,0%.

De andere bedrijfsresultaten bedroegen min 1,1 miljoen ten opzichte van min 0,2 miljoen euro in het derde kwartaal van 2006.

Belasting op het resultaat

De belasting op het resultaat steeg van 1 miljoen euro in het derde kwartaal van 2006 naar 1,1 miljoen euro in het derde kwartaal van 2007, gezien de hogere winst.

Nettoresultaat

Het nettoresultaat voor het kwartaal verbeterde met 26,2% van 6,7 miljoen euro in het derde kwartaal van 2006 naar 8,5 miljoen euro in het derde kwartaal van 2007. De nettomarge in het derde kwartaal van 2007 bedroeg 4,9% tegenover 4,4% het jaar ervoor.

De nettowinst per gewoon aandeel (EPS) voor het kwartaal bedroeg 0,70 euro, een stijging ten opzichte van 0,54 euro in het derde kwartaal van 2007. De nettowinst per aandeel na verwatering bedroeg 0,67, tegenover 0,52 euro in dezelfde periode het jaar ervoor.

KWARTAALRESULTATEN VAN DE DIVISIES

Divisie Media & Entertainment

De omzet bij de Divisie Media & Entertainment steeg jaar op jaar met 25,6%, wat te danken is aan de groei in de drie markten. De evenementenmarkt kende een groei met dubbel cijfer, die iets lager was dan in de vorige kwartalen, omdat de markt wacht op enkele nieuwe Barcoproducten. Media kende een sterk stijgende omzet, net als digital cinema. De bestellingen waren lager dan in het derde kwartaal van 2006, vooral door de erg grote bestelling in Dubai in het derde kwartaal van 2006.

De book-to-bill ratio voor de divisie bedroeg 0,93.

Het brutoresultaat steeg met 20,2%. De EBIT-marge bedroeg 5,5% en was beter dan de marge van 3,9% het jaar ervoor, dankzij de sterke groei van de omzet.

Divisie Security & Monitoring

De omzet steeg met 23,2%. De markt voor controlekamers droeg sterk bij tot deze groei. De defensiemarkt vertoont een eerste groei, maar die is nog gematigd. Er werd ook een gezonde groei opgetekend in de markt voor verkeerscontrole. Deze markt vertoonde ook een sterke stijging in de bestellingen, net als de controle kamer markten voor broadcast, distributie van nutsvoorzieningen en stadsbewaking, wat leidde tot een groei met dubbel cijfer in de bestellingen voor deze divisie.

De book-to-bill ratio was hoog en bedroeg 1,09.

Het brutoresultaat steeg in het derde kwartaal van 2007 met 16,8%, dankzij de grotere omzet. De EBIT-marge bedroeg 3,9% tegenover min
1,3% het jaar ervoor, als gevolg van de hogere bruto winst.

Divisie Medical Imaging

Met een groei van 0,2% bleef de omzet jaar op jaar ongeveer gelijk. Dit was het geval voor de modality en PACS markten. In de PACS markt was dit vooral te wijten aan lagere Amerikaanse verkoopcijfers als gevolg van de Deficit Reduction Act. De bestellingen waren hoog, vooral dankzij één grote bestelling, die de komende maanden uitgeleverd zal worden.

De book-to-bill ratio bedroeg 1,62.

Het brutoresultaat steeg met 2,7% tegenover dezelfde periode het jaar ervoor. De EBIT-marge bedroeg 9,3%. Dit is minder dan de marge van 14,9% in het derde kwartaal van 2006 wegens de toegenomen investeringen in nieuwe productontwikkeling en sales & marketing.

Andere markten

De omzet in de simulatie markt was lager dan het jaar ervoor, omdat enkele projecten werden verschoven naar het vierde kwartaal van 2007. De omzet steeg in de Avionics markt en bleef nagenoeg gelijk in de presentatie markt. De bestellingen namen toe in de presentatie en de simulatie markten. Ze waren iets lager bij Avionics.

De EBIT-marge bedroeg min 1,1%, ten opzichte van 3,7% in het derde kwartaal van 2006. Dit is te wijten aan het lagere verkoopvolume en grote investeringen in nieuwe producten.

GECONSOLIDEERDE RESULTATEN VOOR DE NEGEN MAANDEN (op basis van de verdergezette operaties)

Omzet & Bestellingen

De omzet steeg jaar op jaar met 9,8% naar 521,9 miljoen euro, deze groei is voornamelijk afkomstig van de Media & Entertainment Divisie. De bestellingen groeiden met 7,6%. De divisies Security & Monitoring en Media & Entertainment leverden de grootste bijdrage tot deze groei.

De book-to-bill ratio bedroeg 1,17.

Brutoresultaat

Het brutoresultaat nam jaar op jaar met 4,9% toe en steeg van 193,4 miljoen euro naar 202,8 miljoen euro, ondanks de negatieve impact van de daling van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de euro.

Bedrijfsresultaten (EBIT)

De EBIT steeg jaar op jaar met 8,1% naar 30,5 miljoen euro. De EBIT-marge bleef ongeveer gelijk op 5,8% ten opzichte van 5,9% het jaar ervoor.

Als percentage van de omzet bleven de uitgaven voor onderzoek & ontwikkeling op hetzelfde niveau, namelijk 9,6%. Het percentage kosten voor sales & marketing daalde van 17,5% naar 16,1%. De algemene & administratiekosten vertegenwoordigden 7,0% uit van de omzet, ten opzichte van 7,2% van de omzet in het derde kwartaal van 2006.

De andere bedrijfskosten bedroegen 1,9 miljoen euro, zoals het jaar ervoor.

Belasting op het resultaat

De belasting op het resultaat daalde jaar op jaar van 5,2 miljoen naar 4,9 miljoen euro.

Nettowinst

De nettowinst steeg jaar op jaar met 20,2% naar 30,3 miljoen euro. In dezelfde periode van 2006 was dit 25,2 miljoen euro. De nettowinst per gewoon aandeel (EPS) steeg naar 2,51 euro van 2,09 euro voor de eerste negen maanden van 2006. De netto winst per aandeel na verwatering voor de eerste negen maanden van het jaar bedroeg 2,38 euro tegenover 1,98 euro het jaar ervoor.

Balans

Eind september 2007 had Barco een netto schuldpositie van 39,4 miljoen euro, ten opzichte van een netto schuldpositie van 12,4 miljoen euro op 31 december 2006. In de eerste negen maanden van 2007 werd een dividend uitbetaald van 27,1 miljoen euro en 7,8 miljoen euro werd uitgegeven aan het programma voor de terugkoop van eigen aandelen3 . Op 30 september 2007 bedroegen de uitstaande vorderingen 187,3 miljoen euro. Eind september 2006 was dat 191,0 miljoen euro en op 31 december 2006 bedroegen de uitstaande vorderingen 218,6 miljoen. De inventaris bedroeg 196,3 miljoen euro ten opzichte van 174,8 miljoen euro op 30 september 2006 en 146,7 miljoen euro op 31 december 2006. De investeringsuitgaven voor de eerste negen maanden van 2006 bedroegen 9,5 miljoen euro.

3 De onderneming heeft nu 640.063 van haar eigen aandelen in handen, of 5,05% vóór verwatering. Het terugkoopprogramma ging van start in 2003.

VOORUITZICHTEN VOOR HET VOLLEDIGE JAAR 2007

De volgende verklaringen zijn toekomstgericht en de eigenlijke resultaten kunnen aanzienlijk verschillen.

Door het goed gevulde orderboek stijgen de verwachtingen van het management voor een omzetgroei in 2007 tussen 7 en 9%. Dit is beter dan de vorige doelstelling van 6 tot 9%.
Op basis van de resultaten zoals gerapporteerd wordt een EBIT-marge van 9% verwacht. Op basis van de verdergezette operaties kan de EBIT-marge iets lager liggen. Een reden hiervoor is de grotere negatieve wisselkoersimpact op de verdergezette operaties. Verder is ook de interne winst die gegenereerd wordt door het mechanische deel van de Barco Manufacturing divisie, niet langer opgenomen.

CONFERENCE CALL

Op 24 oktober 2007 om 16.30 uur Belgische tijd (10.30 uur EST) zal Barco een conference call houden met investeerders en analisten om de resultaten voor het kwartaal te bespreken. De vergadering zal geleid worden door Martin De Prycker, CEO, Dirk De Man, CFO, Antoon Van Petegem, co-CFO en JP Tanghe, IRO.

Een audiocast van deze conference call zal beschikbaar zijn op de website van de onderneming www.barco.com tegen 20.00 uur CET (14.00 uur EST).

OVER BARCO

Barco, een internationaal bedrijf, ontwerpt en ontwikkelt visualisatieproducten voor verscheidene professionele markten. Barco heeft eigen vestigingen voor Sales & Marketing, Customer Support, Onderzoek & Ontwikkeling en Productie in Europa, Noord-Amerika en Zuidoost-Azië.
Barco (Euronext Brussel: BAR;) is aanwezig in meer dan 90 landen en telt wereldwijd zo'n 3800 werknemers. In 2006 zette Barco een omzet neer van 751 miljoen.

Meer informatie en het volledige rapport `negen maanden eindigend op 30 september 2007' kunt u vinden op de website van de onderneming: www.barco.com.

De boekhoudkundige gegevens in dit persbericht werden niet door de financiële commissaris gecontroleerd.

For more information, please contact

JP Tanghe
Vice President Barco
President Corporate Communication & Investor Relations Barco nv

Phone:+32 56 26 23 22
Fax:+32 56 26 22 62
jp.tanghe@barco.com

Downloads


* Financiële tabellen 3Q07 Zie het origineel