"Rol politie in wijkplannen onduidelijk"

24/10/2007 07:00



Nicis Institute



Den Haag - 24 oktober 2007 - Het oplossen van veiligheidsproblemen is een grote prioriteit in de meeste wijkactieplannen voor de veertig zogenaamde Vogelaarwijken. De extra inzet van politie in de wijken is echter niet gegarandeerd en niet doordacht. Verwachte effecten van politie-inzet worden niet benoemd. Beleidsmakers van de achttien betrokken gemeenten blijken bij het maken van de actieplannen onzeker over de concrete manier waarop iets van de politie verwacht mag worden.

Deze analyse blijkt uit bestudering door Nicis Institute, het Maatschappelijk Topinstituut voor de steden, van ongeveer de helft van de nu bekende wijkactieplannen die zijn ingediend bij minister Vogelaar van Wonen Wijken en Integratie (WWI). De wijkactieplannen vormen een eerste beeld van hoe gemeenten denken de wijkproblemen op te lossen en op welke manier zij het beschikbare geld willen besteden.

De rol van de politie als partner in het oplossen van de veiligheidsproblemen in de krachtwijken wordt in de wijkactieplannen sterk benadrukt, alhoewel veiligheid niet in alle wijken een even sterk issue is. Vaak wordt er om extra wijkagenten gevraagd. Volgens de analyse van Nicis Institute realiseren gemeenten zich dat alleen de wens om meer politie in de wijken, geen garantie is dat die capaciteit ook beschikbaar wordt gesteld. De prioriteiten van de politie worden namelijk niet op wijkniveau vastgesteld, maar in het Regionaal College, waarin alle burgemeesters van de regio zitting hebben. Gemeenten maken dan ook in de wijkactieplannen een voorbehoud over de politie-inzet en in een enkel geval wordt die verwachting al weg genomen door te melden dat de politie vacatures niet kan invullen. Ook zijn er gemeenten die particuliere beveiligers willen inzetten omdat de inzet dààrvan wel gegarandeerd is.

Wetenschappelijk directeur prof. dr. W.A. (Wim) Hafkamp van Nicis Institute spreekt van een zorgelijke situatie. "Het succes van de wijkactieplannen is afhankelijk van de inzet van de inwoners en alle betrokken partijen, dus ook de politie. Als de rol van de politie onduidelijk blijft is dat slecht. Juist veiligheidsproblemen liggen bij de bewoners van de wijken zwaar op de maag." Hafklamp realiseert zich dat veiligheid geen synoniem is voor politie. "Natuurlijk lost de politie niet alle problemen op en is ook niet verantwoordelijk voor alles wat met veiligheid te maken heeft. Toch is de politie als zichtbaar instrument van de overheid belangrijk, vooral als het om gevoelens van onveiligheid en de bestrijding van criminaliteit gaat."

Wat van de politie verwacht wordt bij de wijkaanpak en de te verwachten meetbare resultaten van de inzet blijft nog onduidelijk. "Als daarover niet meer duidelijkheid komt, dreigt het onderwerp veiligheid een lege huls te worden", aldus Hafkamp.





http://www.nicis.nl