Ingezonden persbericht


24 oktober 2007

Nederlanders: openbare ruimtes moeten veiliger
Men voelt zich onveilig, vooral in stations en parken

Meer dan de helft van de Nederlanders voelt zich in trein- en busstations niet veilig. Tevens is bijna acht op de tien ondervraagden van mening dat de openbare gelegenheden zélf verantwoordelijk zijn voor doeltreffende maatregelen om de veiligheid te garanderen. Dit blijkt uit een onderzoek naar de perceptie van veiligheid van Nederlandse burgers, dat is uitgevoerd door ADT, Europa's leidende aanbieder van elektronische brand- en beveiligingsoplossingen.

Openbare gelegenheden worden wat veiligheid betreft verschillend beleefd. Zo voelen Nederlanders zich in ziekenhuizen en bij toeristische attracties relatief het veiligst. Trein- en busstations (51 procent) worden als onveilig ervaren, op de voet gevolgd door uitgaansgebieden (46 procent). Opvallend is ook het gevoel van onveiligheid dat ervaren wordt in publieke parken (25 procent). Naast een gevoel van onveiligheid is ook onderzocht waar mensen zich in openbare ruimtes het meest aan ergeren. Vandalisme (62 procent) en respectloos gedrag (55 procent) kwamen daarbij als meest ergerniswekkend naar voren. Ook luidruchtig gedrag werd met 45% opvallend vaak genoemd.

Zelf ingrijpen
Het afnemende gevoel van veiligheid wordt door het grootste deel van de Nederlanders onderschreven. Over het vertrouwen zelf te durven ingrijpen, wanneer bijvoorbeeld een groepje 14-jarigen een bushokje vernielt, lopen de gevoelens echter erg uiteen. Zo geeft ruim de helft (52 procent) van de ondervraagden aan niet in te zullen grijpen in een dergelijke situatie, terwijl 39 procent aangeeft dit waarschijnlijk wel te doen.

Effect mediaberichtgeving en cameratoezicht
Wanneer er wordt gevraagd naar de effecten van mediaberichtgeving omtrent incidenten in openbare gelegenheden, geeft 70 procent van de Nederlanders aan dat deze bijdragen aan het gevoel van onveiligheid. Het inzetten van cameratoezicht heeft volgens 81 procent van de ondervraagden een positief effect op de veiligheid.

Jan Kuipers, algemeen directeur ADT Nederland: 'Wij zien het als onze verantwoordelijkheid om bij te dragen aan het veiligheidsgevoel van burgers en bedrijven. Het vergaren van de juiste informatie door middel van dit soort onderzoeken is hiervoor noodzakelijk. Met de resultaten zijn wij nog beter in staat om samen met betrokken partijen onze producten en diensten af te stemmen op actuele knelpunten, behoeften en ontwikkelingen.'

Ida Haisma, directeur van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV): 'Uit het onderzoek blijkt dat de Nederlanders niet langer alleen naar de overheid wijzen, maar ook andere partijen verantwoordelijk achten voor hun veiligheid, dit is een goede ontwikkeling. We zien de laatste jaren steeds meer publiek-private initiatieven ontstaan die bijdragen aan een veiliger Nederland. Verder geeft het onderzoek aan dat we extra naar de veiligheid van grote knooppunten zoals stations dienen te kijken. Zo zijn wij bezig met het ontwikkelen van een Keurmerk Veilig Station.'


- einde -

OPMERKINGEN VOOR REDACTEUREN

Over het onderzoek
Het onderzoek is in augustus 2007 door TNS Ncompass uitgevoerd onder 1.096 respondenten in Nederland tussen de 16 en 64 jaar met behulp van een online vragenlijst.

Over ADT
ADT, onderdeel van Tyco International, ontwerpt, installeert en onderhoudt elektronische brandpreventie- en beveiligingssystemen voor de particuliere, zakelijke en overheidsmarkt. In Europa, het Midden-Oosten en Afrika levert ADT onder meer producten voor inbraakalarm, camerasystemen, toegangscontrole, elektronische bewaking van goederen, radiografische identificatie, brandmelding, geïntegreerde systemen en monitoring. Zij worden ingezet om dieven af te schrikken en mensen, goederen en gebouwen te beschermen. Ga voor meer informatie naar http://www.adt-security.nl.

Over het CCV
Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid is hét centrale centrum dat kennis en samenhangende instrumenten ontwikkelt en implementeert om de maatschappelijke veiligheid te vergroten. Het CCV stimuleert samenwerking tussen publieke en private organisaties om criminaliteit integraal terug te dringen en vormt een schakel tussen beleid en praktijk.

Neem voor meer informatie contact op met:
Porter Novelli
Ruud den Rooijen
Tel: 020-5437600
E-mail: rdrooijen@porternovelli.nl

ADT Security Services bv
Cynthia van Diejen-Bijloo
Marketing en Communications Manager.
Tel.: (010) 258 48 48
E-mail: cvdiejenbijloo@tycoint.com