Politie Friesland

Politieberichten van woensdag 24 oktober

Fryslân, 24-10-2007 * Politieberichten van dinsdag 23 oktober 07.00 uur t/m woensdag 24 oktober 07.00 uur.

Heerenveen: politie houdt vijf verdachten aan voor zware mishandeling De politie heeft zaterdag 20 oktober vijf verdachten aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging en zware mishandeling van een 23-jarige inwoner van Nes (gem. B'him). De verdachten zijn drie inwoners van Almelo van 18, 19 en 21 jaar, een 25-jarige inwoner van de gemeente Almelo en een 21-jarige inwoner van de gemeente Vriezenveen. Het 23-jarige slachtoffer werd op zondag 7 oktober, na afloop van de voetbalwedstrijd sc Heerenveen -Heracles Almelo, in het centrum van Heerenveen door een groep mannen mishandelt en liep daarbij ernstig hand- en gezichtsletsel op. Surveillerende agenten troffen hem gewond aan. De mishandeling vond plaats zonder dat er enige aanleiding voor was. Na de mishandeling van het slachtoffer reden de verdachten in een auto weg. Na uitgebreid onderzoek kon de politie de vijf verdachten aanhouden. Na verhoor werd één van hen, de 21-jarige man uit Almelo, weer vrijgelaten want hij bleek onschuldig te zijn. De overige verdachten zijn ingesloten en worden mogelijk deze week voorgeleid voor de rechter-commissaris. Het politieonderzoek gaat door. De politie sluit niet uit dat er meerdere aanhoudingen zullen volgen. Zie tevens politieberichten van 8 oktober jl.

Leeuwarden: inbraak in woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Accamastraat. Maandagavond kwam men binnen na het forceren van een raam. Uit de woning werden een laptop, een mobiele telefoon en een printer weggenomen. De 37-jarige bewoner deed aangifte.

Leeuwarden: politie zoekt getuigen na straatroof
De politie onderzoekt een straatroof die maandagavond rond 20.00 uur aan het Noordvliet plaatsvond en waarbij een 17-jarige Leeuwarder onder bedreiging van een mes van zijn mobiele telefoon werd beroofd. Het slachtoffer fietste richting Drachtsterplein toen hij door twee onbekende jongens op een bromfiets ingehaald werd. De jongens eisten geld maar de Leeuwarder fietste door. Ter hoogte van het Noordvliet werd de fietser opnieuw door het duo aangesproken. Ze eisten zijn gsm en dreigden daarbij met een mes. De jongens gingen er met de geroofde gsm op de brommer via de Poppeweg vandoor en reden in de richting van de Esdoornstraat. De verdachten reden op een wit klein brommertje, mogelijk van het merk Gilera. Hun signalement is als volgt. De bestuurder is een jongen van 19-20 jaar, blanke huidskleur, kort blond stekelig haar, stevig postuur en hij spreekt Nederlands. Hij droeg geen jas maar een crèmekleurige fleecetrui met roodbruine letters aan de voorzijde. De passagier is eveneens 19-20 jaar, slank postuur, steil donker haar en hij spreekt Nederlands. Hij droeg een korte donkere jas, mogelijk van nylon, en een effen donkere pet. Het slachtoffer deed aangifte. De politie roept getuigen op die maandagavond op of rond het Noordvliet omstreeks 20.00 uur bijzonderheden hebben gezien om zich via 0900-8844 bij de politie te melden. Voor dat doel kan men ook via telefoonnummer 0800 - 7000 contact opnemen met Meld Misdaad Anoniem.

Leeuwarden: hennepkwekerij opgerold
De politie heeft dinsdagochtend aan de Castorweg een kwekerij met 640 hennepplanten ontmanteld. De planten stonden in een afgeschermde en afgedichte ruimte in een loods en was professioneel opgezet. De politie kwam de kwekerij op het spoor door een melding via Meld Misdaad Anoniem Alle planten en de bijbehorende apparatuur werden in beslag genomen en zijn vernietigd. Er is een onderzoek gestart om de eigenaar van de kwekerij te achterhalen.

Hommerts: automobilist krijgt bekeuring voor negeren rode verkeerslicht De politie heeft dinsdagochtend een 40-jarige automobilist uit Hommerts een bekeuring gegeven omdat de man het rode verkeerslicht negeerde. Op de Hettingawei in zijn woonplaats staan tijdelijke verkeerslichten in verband met werkzaamheden. Tijdens een controle zagen agenten dat een bestuurder het rode verkeerslicht negeerde. De man kreeg een stopteken, waarna hij werd aangesproken. De bestuurder stelde zich direct agressief op en na het geven van zijn achternaam ging de man er vandoor. De agenten konden op basis van het kenteken het woonadres van de bestuurder snel achterhalen. Na een gesprek kreeg de bestuurder alsnog een bekeuring voor het negeren van het rode verkeerslicht.

Oosterwolde: politie onderzoekt mishandeling
De politie onderzoekt de mishandeling van een medewerkster van een winkel aan de Stationstraat. De vrouw sprak dinsdagmiddag net voor de winkel een man en vrouw aan. De twee wilden net de winkel binnen gaan. Dit was niet toegestaan omdat het duo zich eerder schuldig had gemaakt aan winkeldiefstal. De man pakte direct de medewerkster bij haar keel en werkte haar naar de grond. Na hulpgeroep wist een omstander de vrouw te ontzetten, waarna het duo er snel met de fiets vandoor ging. De politie komt graag in contact met de man die de medewerkster van de winkel heeft ontzet. Hij is na het incident vertrokken.

Stiens: automobilist en passagier gewond na aanrijding
De politie dinsdagmiddag op de Wythusterwei een aanrijding afgehandeld, waarbij een 32-jarige automobilist uit Stiens en een 16-jarige meisje uit Stiens gewond raakte. De bestuurder uit Stiens wilde op de kruising van de Wythusterwei links afslaan. Hij zag hierbij echter een 48-jarige automobilist uit Stiens over het hoofd en een aanrijding was het gevolg. De 32-jarige bestuurder raakte hierbij gewond Ook de passagiere van de 48-jarige automobilist raakte gewond. De twee slachtoffers werden ter controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Drachten: rijbewijs ingevorderd na forse snelheidsovertreding De politie heeft dinsdagmiddag op de Splitting het rijbewijs van een 41-jarige automobilist uit Leeuwarden ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. De bestuurder passeerde op de Waldwei met hoge snelheid een onopvallende politieauto. De agenten besloten om de automobilist te volgen, waarbij snelheden van 170 kilometer per uur werden bereikt. Tijdens het volgen werd een gemiddelde snelheid van 154 kilometer per uur gemeten, terwijl op de Waldwei 100 kilometer per uur is toegestaan. Uiteindelijk kon de bestuurder op de Splitting aan de kant worden gezet. Hier werd zijn rijbewijs ingevorderd en tevens werd er proces-verbaal opgemaakt.

Bolsward: ontruiming van verzorgingstehuis na rookontwikkeling De politie heeft dinsdagavond aan de Floridus Campuslaan de brandweer geassisteerd tijdens een ontruiming van een deel van een verzorgingstehuis. Door een defect in het afzuigsysteem ontstond er een brandlucht. In verband met rookontwikkeling in het gebouw werden enkele bewoners tijdelijk naar een ander deel van het pand gebracht waarbij alles rustig en zonder paniek verliep. De brandweer inspecteerde het pand. Naast de politie en de brandweer kwam uit voorzorg ook een ambulance ter plaatse.

Sneek: automobilist gewond na eenzijdig ongeval
De politie heeft dinsdagavond aan de Stadsrondweg Zuid een eenzijdige aanrijding afgehandeld, waarbij een 26-jarige automobilist uit Sneek gewond raakte. De bestuurder reed door nog onbekende oorzaak met zijn personenauto tegen een paal in de middenberm. De auto vatte direct vlam. Omstanders haalden vervolgens de gewonde bestuurder uit zijn auto. De Sneker is met inwendig letsel per ambulance naar het plaatselijke ziekenhuis gebracht. Hier is tevens een bloedproef afgenomen.

Burgum: automobilist krijgt bekeuring na onveilig rijgedrag
De politie heeft dinsdagavond een 22-jarige automobilist uit Suwald een bekeuring gegeven omdat hij agressief en onveilig rijgedrag had vertoond. Door vermoedelijk een te hoge snelheid had de man op de Hillemaweg de macht over het stuur van zijn voertuig verloren. Hierdoor vloog hij met de auto over de kop. Toen zijn auto weer op de wielen stond, reed hij met zijn zwaar beschadigde auto naar zijn huis in Suwald. De agenten hadden snel het adres van de bestuurder achterhaald. Eenmaal bij de woning aangekomen zagen ze de zwaar beschadigde auto staan. De bestuurder kreeg van de agenten een bekeuring voor agressief en onveilig rijgedrag.

Tytsjerk: inbraak in woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Boskleane. Men kwam dinsdagavond binnen na het forceren van een raam. Uit de woning werden een aantal sieraden weggenomen. De 67-jarige bewoonster deed aangifte.

Haskerhorne A7: rijden onder invloed
De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag op de A7 nabij de Haskerhorne een 57-jarige automobilist uit Noordwolde aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed van alcohol. Na controle bleek de bestuurder onder invloed van alcohol te verkeren. De verdachte werd voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 625 ug/l, goed voor een rijverbod van zeven uur en een proces-verbaal. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.