Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Leidschendam, 24 oktober 2007

Stop BIBOB toetsing voor slijters

De wet Bevordering Integriteitsbeoordelingen door het Openbaar Bestuur (BIBOB) wordt door gemeenten sinds 1 januari 2007 toegepast bij de aanvraag van vergunningen voor slijterijen. Gemeenten kunnen met deze wet een vergunning weigeren, of intrekken als gevaar bestaat dat deze wordt gebruikt om strafbare feiten te plegen zoals het witwassen van geld.

Het toepassen van de wet BIBOB leidt voor slijterijketens tot fors meer administratieve lasten. Deze lasten komen bovenop de administratieve lasten die voortvloeien uit de Drank- en Horecawet bij de aanvraag van een slijterijvergunning. In veel gevallen gaat het bij de vergunningsaanvraag om slijterijketens die al jarenlang landelijk slijterijactiviteiten verrichten. Bovendien zijn in de branche geen feiten of concrete aanwijzingen bekend van criminele activiteiten rond de aanvraag van slijterijvergunningen.

Een aantal gemeenten heeft onlangs aangegeven af te zien van toetsing van de vergunningsaanvraag voor slijterijketens met de wet BIBOB. Onder andere Apeldoorn en Haarlem laten weten dat zij op eenvoudige wijze de financiële achtergrond van de slijterijketens controleren. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van bij de Kamer van Koophandel gedeponeerde jaarrekeningen.

De RND roept nu alle gemeenten in Nederland op bestaande slijterijketens niet onnodig te confronteren met extra administratieve lasten die voortvloeien uit de wet BIBOB.

Op 29 november behandelt de Tweede Kamer de evaluatie van de wet BIBOB. De RND benadrukt dat in het rapport nauwelijks aandacht is geschonken aan de extra administratieve lasten voor slijterijen.

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) is een overkoepelende werkgeversorganisatie. De bij de RND - via de 12 brancheverenigingen - aangesloten detailhandelsondernemingen vertegenwoordigen ruim 14.000 vestigingen, 250.000 werknemers en een jaarlijkse omzet van 36 miljard euro. De RND behartigt de gemeenschappelijke economische en sociale belangen van zijn leden.