Gemeente Achtkarspelen

Centrumvisie: breng meer samenhang in veelzijdig winkelgebied

Gemeente wil kansen centrum Buitenpost benutten

Het centrum van Buitenpost biedt een compleet en gevarieerd winkelaanbod. De historische panden in de Voorstraat geven de dorpskern een karakteristieke uitstraling. Het centrum is goed bereikbaar en er zijn voldoende parkeermogelijkheden, die bovendien gratis zijn. Verbeteringen in het centrumgebied zijn voornamelijk te realiseren door herinrichting van de openbare ruimte, het versterken van de samenhang en verkleinen van de afstand tussen winkels.

Dit zijn de belangrijkste conclusies van adviesbureau Droogh Trommelen en Partners in hun analyse voor de centrumvisie van Buitenpost. Het bureau ziet kansen voor het aantrekkelijker maken van het centrum van Buitenpost door modernisering van de bestrating, vernieuwing van het straatmeubilair en verbetering van de parkeerplaatsen. Wanneer de oostelijke rondweg is aangelegd kunnen de Kerkstraat en de Voorstraat met elkaar verbonden worden en ontstaat een aaneengesloten winkelgebied. Ondernemers kunnen een steentje bijdragen door te investeren in de uitstraling van de winkelpanden. Door al deze maatregelen zullen naar verwachting meer mensen van buiten het dorp naar Buitenpost komen om te winkelen. Maar ook het centrumbezoek van de eigen inwoners neemt dan toe.

Op basis van de centrumvisie start de gemeente Achtkarspelen naar verwachting in het voorjaar de herinrichting van de Kerkstraat. Op advies van Droogh Trommelen en Partners wordt de Kerkstraat een winkelerf, waarbij het gebied bereikbaar blijft voor voetgangers, fietsers en automobilisten. Zowel het onderzoeksbureau als de winkeliers hechten grote waarde aan de bereikbaarheid van het winkelgebied voor auto's. Er blijven voldoende parkeermogelijkheden bestaan. De gemeente werkt in nauwe samenspraak met ondernemers en Plaatselijke Belang Buitenpost aan het ontwerp en uitvoeringsplan.

De centrumvisie vormt tevens het uitgangspunt voor het nieuw op te stellen bestemmingsplan Buitenpost-centrum.


----------




Gemeente Achtkarspelen