Socialistische Partij

Grote actiebereidheid bij personeel Unilever

24-10-2007 * Na drie weken actievoeren heeft Unilever de eerder gedane onredelijke CAO-voorstellen ingetrokken en de baangarantie met drie maanden verlengd. De vakbonden zijn uitgenodigd voor een gesprek. "Dat is een eerste succesje," concludeert SP-Kamerlid Paul Ulenbelt. "Maar zolang het plan overeind blijft om winstgevende fabrieken te sluiten, zal dit gevecht nog wel even duren." De SP-woordvoerder sociale zaken stak vandaag in Rotterdam de ongeveer 1.000 actievoerende werknemers van het bedrijf een hart onder de riem. De woede is nog altijd groot over de voorgenomen sluiting van drie winstgevende fabrieken. Ulenbelt deelde met Rotterdamse SP'ers soep uit en Jan Marijnissen mocht de demonstranten toespreken.

De demonstratie liep via de Unilever-vestiging aan de Nassaukade naar het hoofdkantoor van Unilever aan het Weena. Daar boden de demonstranten een petitie aan waarin hun eisen zijn omschreven. De woordvoerder van het bedrijf vertelde de actievoerders dat Unilever 'zijn verantwoordelijk zou nemen'.

Ulenbelt: "Het is een schande dat Unilever een werkgarantie tot 2009 als een tegemoetkoming presenteert, dat is drie maanden langer dan het onzalige plan dat er al lag." Op verzoek van de SP wordt waarschijnlijk in de loop van de komende of daaropvolgende week een debat gevoerd met de ministers van Sociale Zaken en Economische zaken. "Toen NedCar dreigde te sluiten, zette het kabinet zich in om dat te voorkomen. Dat moet ook nu gebeuren."

Jan Marijnissen was uitgenodigd om de demonstranten toe te spreken: "Ik ben vandaag hier om me solidair te verklaren met jullie strijd. Die strijd is belangrijk. Voor behoud van werk, voor behoud van fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden en voor aandacht voor de schaduwzijde van de globalisering. Bedrijven als Unilever zien de wereld als een speeltuin waar je van toestel naar toestel kunt hoppen, met maar één doel: méér winst. De drie bedrijven die nu dicht moeten doen het goed en hebben goede perspectieven. Het is schandalig en gewetenloos om die bedrijven te willen sluiten en de mensen op straat te zetten."

"Unilever laat zien dat Nederland Amerika is geworden. Het belang van de aandeelhouders staat op één. En dan komt er heel lang niets..."

"Het management van Unilever heeft de kant van de aandeelhouders gekozen. En wordt daar rijkelijk voor beloond. We zien het vaker: TPG en ABN-AMRO. Met dank voor de bewezen diensten gaat topman Groenink nu weg met 26 miljoen - oh nee - het schijnt slechts 20 miljoen te zijn. Unilever zegt: We kunnen niet anders. We worden gedwongen. Onzin. Het gaat hier over kiezen, keuzes maken. Sta je als directie achter de mensen die het geld verdienen, maar niet krijgen? Of sta je achter de mensen die het geld opstrijken, maar niet verdienen? De directie van Stork koos de zijde van het personeel. Die van Unilever kiest de zijde van de aandeelhouders."

Dat het personeel dit niet pikt, bleek vandaag glashelder. Zes vestigingen lagen plat en 1.000 mannen en vrouwen gingen de straat op. En de demonstranten maakten duidelijk dat het hier niet bij blijft.