Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA pleit voor uitbreiding vaccinatie baarmoederhalskanker (24/10/07)

De vaccinatie tegen baarmoederhalskanker is de laatste tijd meer in het nieuws door een campagne van Vlaams minister Steven Vanackere. N-VA juicht dit toe, want voorkomen is uiteraard beter dan genezen. Toch dienen er enkele bedenkingen gemaakt te worden.

De categorie van meisjes die dienen gevaccineerd te worden, moet volgens de N-VA uitgebreid worden. Het is immers beter te vaccineren tegen deze vorm van kanker vooraleer men echt seksueel actief is. Het dient tevens in gedachten gehouden te worden dat de vaccinatie alleen niet voldoende is. Deze beschermt namelijk enkel tegen bepaalde papillomavirussen. Daarom zijn en blijven de driejaarlijkse baarmoederhalsuitstrijkjes van vitaal belang. Het spreekt voor zich dat de huisarts in deze de spil is, omdat hij de houder is van het Globaal Medisch Dossier. De N-VA steunt dus het Syndicaat van Vlaamse Huisartsen dat dezelfde vraag stelt.

De vraag naar een allesomvattend zorgtraject is hier op zijn plaats. In dit zorgtraject dienen vaccinatie, baarmoederhalsuitstrijkjes, colposcopieën en hysterectomieën vervat te zijn. Daarom pleit de N-VA dan ook voor een nauwe samenwerking tussen huisartsen en gynaecologen, waarbij huisartsen voornamelijk instaan voor de preventie en gynaecologen voor de curatie. De Vlaamse gynaecologen zijn hier trouwens zelf al mee bezig.

De N-VA blijft evenwel met een ambigu gevoel achter want dergelijk zorgtraject zal er toe leiden dat er minder zorg nodig is en dit komt de federale kas ten goede én niet de Vlaamse kas die alle preventieve inspanningen deed

Auteur:
Senator
dr. Louis Ide

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be